ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάγωσαν» Τσίπρα και χρέος οι δανειστές-Σκηνικό ρήξης με μόνο σύμμαχο τον Μοσκοβισί

09:09 - 15 Δεκ 2016 | Οικονομία
«Πάγωσαν» Τσίπρα και χρέος οι δανειστές-Σκηνικό ρήξης με μόνο σύμμαχο τον Μοσκοβισί
Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την... παρότρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγιναν σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, οι οποίοι μάλιστα προχώρηαν σε "πάγωμα" της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μέχρι να αποφανθούν αν ο "μποναμάς" στους συνταξιούχους ρίχνει έξω το πρόγραμμα.

"-Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων.

-Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

-Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Ράινς, εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Η αλληλουχία των αντιδράσεων

Το Βερολίνο με προφανή στόχο να στείλει σκληρό μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του ESM, όπου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, ανακοίνωσε μέσω email ότι "παγώνει" τα μέτρα για το χρέος.

 
Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM. Οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μετά η διοίκηση του EFSF και του ESM θα αναλύσει την εκτίμηση των Θεσμών και θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει.
 
Το θέμα έβαλε πρώτο στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς όπως γνωστοποίησε ήταν το γερμανικό ΥΠΟΙΚ που ζήτησε από τους Θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι εξαγγελίες είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.
 
Ζήτησε μάλιστα γρήγορη απάντηση προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.
 
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

 

Διαφοροποίηση και στήριξη από Μοσκοβισί

 

Η Ελλάδα, ασφαλώς και αντέδρασε με το ΥΠΟΙΚ να συνιστά "ψυχραιμία" και τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αμετακίνητος και να δηλώνει πως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη, για το νομοσχέδιο που εμπεριέχει την τροπολογία για τη "13η σύνταξη" και τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

 

Τη στιγμή που η Ελλάδα έμοιαζε μόνη εναντίον όλων, ο Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και σε δήλωσή του υπογράμμισε πως δεν θεωρεί ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται εκτός της συμφωνίας του Eurogroup.

 

Σκηνικό ρήξης και επαναφορά των σεναρίων για εκλογές

Πάντως, οι εξελίξεις αυτές επανέφεραν αναπόφευκτα στο προσκήνιο τα σενάρια για "κάλπες", καθώς μοιάζει να μπαίνουμε σε νέα περίοδο ρήξης της κυβέρνησης με τους δανειστές. Η ελληνική κυβέρνηση, αν και το τελευταίο διάστημα θέλησε να ξορκίσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, νιώθει και πάλι την πίεση των δανειστών και είναι ξεκάθαρο πως αν δεν βρει συμμαχίες, τότε δεν αποκλείεται να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, είτε με εκλογές, είτε και με δημοψήφισμα που είναι μία σκέψη που το Μαξίμου δεν ομολογεί, αλλά την έχει στο... πίσω μέρος του μυαλού του.

 

Τα επόμενα δύο 24ωρα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και την Πέμπτη θα έχει μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες χωρών, όπως ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα διεκδικήσει μία "πολιτική" συμφωνία στο γεύμα που θα έχει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:02 - 15 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.