ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι και πόσα επένδυσαν στην Ελλάδα το 2016

08:19 - 21 Δεκ 2016 | Οικονομία
Ποιοι και πόσα επένδυσαν στην Ελλάδα το 2016
Στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 κινήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα στο εννεάμηνο του 2016, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ενδιάμεσης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής 2016 της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειδικότερα, στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 διαμορφώθηκαν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
 
Το 2014, η ΤτΕ εκτιμούσε ότι αναμένεται να καταγραφεί άνοδος της εισροής ξένων άμεσων επενδύσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τα ναυπηγεία, την ενέργεια και τον τουρισμό. Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή που χαρακτήρισε το 2015 και οι επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις «έκοψαν» την αυξητική τάση των ξένων επενδύσεων, μειώνοντάς τες κατά 262 εκατ. ευρώ.
 
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων το 2016 προήλθε από τα τραπεζικά deals, ύψους 415 εκατ. ευρώ, όπως η πώληση στη γερμανική Ergo International του ποσοστού που κατείχε η Πειραιώς στην ΑΤΕ Ασφαλιστική έναντι 90 εκατ. ευρώ, αλλά και η πώληση του 80% της συμμετοχής της Eurobank στην Eurolife ERB Insurance Group A.E. Συμμετοχών, ποσοστό που περιήλθε στον έλεγχο των Fairfax Financial Holdings Limited και OMERS Administration Corporation (μέσω της Costa Luxembοurg Sarl) έναντι 325 εκατ. ευρώ.
 
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις που απέφεραν ξένες επενδύσεις το 2016 περιλαμβάνεται και η εξαγορά του 51% του ΟΛΠ από την Cosco έναντι 280 εκατ. ευρώ και η εξαγορά του 90% του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης από την Apollo Investment Holdings έναντι 393,1 εκατ. ευρώ.
 
Πώς θα αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις
 
Γεγονός είναι ότι παρά την αύξηση που παρουσίασαν το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα χαμηλές. 
 
Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενισχυτικά στις ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι εξής:
 
  • Οι ευρύτερες προοπτικές της οικονομίας και η σταθεροποίηση και περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που ανέστειλαν την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια.
  • Η ταχεία υλοποίηση των πρωτοβουλιών του αρμόδιου υπουργείου για την αξιοποίηση των νέων καθεστώτων αναπτυξιακών κινήτρων που προβλέπει ο ν. 4399/16, καθώς και η εκκαθάριση εκκρεμοτήτων από προηγούμενα καθεστώτα
  • Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για διαρθρωτικές δράσεις, το σύνολο της οποίας αναμένεται να φθάσει τα 3 δισεκ. ευρώ τόσο για το 2016 όσο και για το 2017.
  • Ο  ρυθμός υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς για το 2017 προβλέπονται έσοδα της τάξεως των 2,2 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τη Συμπληρωματική Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του Ιουνίου 2016.
  • Οι συνθήκες χρηματοδότησης, η βελτίωση των οποίων αναμένεται να μειώσει σταδιακά το υψηλό κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με αυτές της Ευρώπης και να καταστήσει αποδοτικότερα τα εξωστρεφή επενδυτικά σχέδια.
Μαρία Μιχάλη
Τελευταία τροποποίηση στις 08:35 - 21 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.