ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ομοβροντία» της αντιπολίτευσης για την επιστολή Τσακαλώτου-Τι απαντά η κυβέρνηση

22:25 - 27 Δεκ 2016 | Οικονομία
«Ομοβροντία» της αντιπολίτευσης για την επιστολή Τσακαλώτου-Τι απαντά η κυβέρνηση
Η δημοσιοποίηση της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, με την οποία ξεπάγωσε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Κοινός τόπος στις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής δεσμεύεται για τη λειτουργία του "κόφτη", ο οποίος αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι θα επηρεάσει τις συντάξεις. Παράλληλα, σημειώνουν πως ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν "υπολογίζει" τους δανειστές τελικά όχι μόνο απολογείται, αλλά παράλληλα επαναλαμβάνει πως είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμών.

 

Το περιεχόμενο της επιστολής

 

Στην επιστολή ο κ. Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι ανάλογα μέτρα, όπως οι εξαγγελίες Τσίπρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου» κατόπιν επικύρωσης της Eurostat.  

 

Στην επιστολή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον δημοσιονομικό κόφτη σε περίπτωση που τα στοιχεία που θα επικυρωθούν από την Eurostat δείξουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

 

Συγκεκριμένα δεσμεύεται για συμπληρωματικά μέτρα στον τομέα της συνταξιοδοτικής δαπάνης για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ του τελικού αποτελέσματος και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Νέα Δημοκρατία αντέδρασαν άμεσα και κατηγόρησαν την κυβέρνηση για διγλωσσία.

 

Κικίλιας: Επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής

 

"Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας", ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ για να συμπληρώσει:

 

"Έκρυβαν την επιστολή γιατί σε αυτήν ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ - βοήθημα στους συνταξιούχους και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα". «Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις» δηλώνει και προσθέτει ότι πρόκειται για επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής. Επίσης αναφέρει ότι είναι «επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία».

 

ΠΑΣΟΚ: Επιστολή ντροπής από τον Τσακαλώτο

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέδωσε μία ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε στους θεσμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν.

Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους.

Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

Τι έλεγαν

«Δεν είμαστε αποικία, δίνουμε το κοινωνικό μέρισμα χωρίς να ρωτήσουμε την ΕΕ και το ΔΝΤ»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 9/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

«Αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς»

Τι έλεγαν

2)            «Κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για την 13η Σύνταξη»

Α. Τσίπρας 8/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

α) (Το βοήθημα) «είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό»

β) «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις»

Τι έλεγαν

3)            «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα»

Α. Τσίπρας 20/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου

«Απόλυτη δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας».

 

Ποτάμι: Επιστολή-μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας

 

"Μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας", χαρακτηρίζει την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Η επιστολή μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου είναι μνημείο της κυβερνητικής διγλωσσίας: άλλα στους Ελληνες, άλλα στους εταίρους, υποστηρίζει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.

- Ο κ. Τσίπρας όταν ανακοίνωσε το έκτακτο βοήθημα, μίλησε για υλοποίηση της υπόσχεσης για 13η σύνταξη. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι δόθηκε μια φορά και δεν θα ξαναδοθεί.

- Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ειπώθηκε ότι θα εφαρμοστεί όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση. Στην επιστολή λέγεται καθαρά ότι θα ισχύσει μόνο για το 2017.

- Ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν. Αυτά που έδωσε δηλαδή ενδέχεται να τα πάρει πίσω ξανά από τις συντάξεις.

- Ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του "κόφτη". Η αναφορά στον "κόφτη" είναι σαφής στο κείμενο της επιστολής.

- Η κυβέρνηση μόλις τώρα και ύστερα από πίεση των εταίρων αναλαμβάνει τη δέσμευση απέναντί τους να κατευθυνθούν πόροι από ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων στο Ελάχιστο Εισόδημα Αλληλεγγύης και σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αναγκάζεται να το κάνει.

- Αφού ο κ. Τσακαλώτος λέει απολογητικά "δεν θα το ξανακάνουμε", αναλαμβάνει τη δέσμευση οποιαδήποτε νέα κίνηση τέτοιου είδους να γίνει μόνο ύστερα από την έγκριση των εταίρων.

Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις".

 

Μαξίμου: Η «συμμαχία των προθύμων» αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά

 

Απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται έδωσε η κυβέρνηση:

 

"Η "συμμαχία των προθύμων", αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

 

Η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι:

1. 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ την 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυρ. Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες...

2. Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στην σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: "Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών [...] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017". Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την "ατάκα" χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;...

3. Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι "ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών". Διαφωνεί η ΝΔ; Κατ' αυτή η υπεραπόδοση προς τα που πρέπει να κατευθύνεται; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της και τα κείμενά της δείχνει την κατεύθυνση.

4. Ο Κυρ. Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν "και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί" (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή.

ΥΓ. Στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες..."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.