ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση, η συμμετοχή στις διεργασίες της ΕΕ

16:21 - 04 Ιαν 2017 | Οικονομία
ΣΕΒ: Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση, η συμμετοχή στις διεργασίες της ΕΕ
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει εντός του 2017 είναι να αρχίσει η ελληνική διοίκηση να συμμετέχει πιο ενεργά και συντονισμένα σε όλες τις διεργασίες της Ε.Ε., σε όλα τα επίπεδα, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), σε επετειακό οικονομικό δελτίο του για το νέο έτος. Οι αναλυτές του ΣΕΒ σχολιάζουν ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία σχέσεων συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς και ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή της επιτροπείας η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη «είτε θα παραμείνει στα χαρτιά, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ».

Πιο αναλυτικά, στο δελτίο του ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για μια αδυναμία της Ελλάδας να ωφεληθεί έμπρακτα από τις ομάδες εργασίας που κάθε μέρα ανταλλάσσουν γνώσεις και επεξεργάζονται πολιτικές στα πλαίσια των οργάνων της Ευρώπης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

«Η αδυναμία εποικοδομητικής διασύνδεσης της ημεδαπής διοίκησης με τις διεργασίες της Ευρώπης δεν μπόρεσε να καλυφθεί από τις ομάδες τεχνικής βοήθειας ή την τρέχουσα πρακτική ελέγχου από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, όπως και οι στρατιές συμβούλων δεν μπόρεσαν ποτέ να καλύψουν το κενό συντονισμού της δημόσιας διοίκησης. Ούτε μπορούν λίγοι δεκάδες τεχνοκράτες ξένων δανειστών ή πολιτικών γραφείων να καλύψουν το κενό ροής πληροφορίας και την απουσία οικοδόμησης στενών σχέσεων συνεργασίας που να αντανακλούν τη λειτουργική διασύνδεση της δημόσιας διοίκησης με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη», εκτιμά ο ΣΕΒ.

 

Επισημαίνοντας την ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή στις διεργασίες της Ε.Ε., οι αναλυτές του ΣΕΒ σημειώνουν: «Με παρουσία εκεί που αυτή σήμερα δεν υπάρχει και αξιοποιώντας με τρόπο ουσιαστικό τους ανθρώπους που ήδη συμμετέχουν για τον καλύτερο συντονισμό των ελληνικών θέσεων, μπορούν σε βάθος χρόνου να καλλιεργηθούν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες σε βάθος χρόνου θα άρουν την επιφυλακτικότητα που υπάρχει σήμερα για τη χώρα».

 

Και μάλιστα τονίζουν: «Αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είτε θα παραμείνει στα χαρτιά, με υποκατάσταση της απουσίας ουσιαστικής συμμετοχής από κάποια ειδική επιτροπεία, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση»!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.