ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων θα συνεχιστεί ανεξάρτητα της αξιολόγησης

16:48 - 04 Ιαν 2017 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων θα συνεχιστεί ανεξάρτητα της αξιολόγησης
Η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ανεξάρτητα από την πορεία της β’ αξιολόγησης, διαβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτές το κλειδί είναι να επιδεικνύει η κυβέρνηση ότι διέθεσε το 80% των χρημάτων που έχει πάρει από προηγούμενες δόσεις για το σκοπό αυτό.

 

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούσε, το 1,7 δισ. ευρώ αφορούσε αποκλειστικά τα ληξιπρόθεσμα του κράτους προς τους ιδιώτες και αποδεσμεύτηκε από τους δανειστές μόνο όταν το υπουργείο Οικονομικών πιστοποίησε ότι αξιοποίησε τα χρήματα που είχε λάβει για τον ίδιο λόγο το περασμένο Ιούλιο.

 

Όπως ανακοινώθηκε χθες, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε το Νοέμβριο να προχωρήσει σε σημαντικές αποπληρωμές χρεών. Συγκεκριμένα ο όγκος των ληξιπρόθεσμων μειώθηκε κατά 727 εκατ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται σε 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορέων του Δημοσίου αντιστοιχούσαν σε 4,163 δισ. ευρώ (έναντι 4,718 δισ. ευρώ), ενώ οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου ήταν 1,440 δισ. ευρώ (από 1,612 δισ. ευρώ).

 

Από τους επιμέρους φορείς τα μεγαλύτερα φέσια στην αγορά έχουν βάλει οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνολικά 2,37 δισ. Εξ αυτών ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,339 δισ. ευρώ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων 482 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθούν τα νοσοκομεία, με υποχρεώσεις 758 εκατ. ευρώ (έναντι 987 ένα μήνα νωρίτερα) και η τοπική αυτοδιοίκηση, με 358 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.