ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τσίπρας,το άγχος της αξιολόγησης και η πίεση των αποδοκιμασιών

12:22 - 06 Ιαν 2017 | Οικονομία
Ο Τσίπρας,το άγχος της αξιολόγησης και η πίεση των αποδοκιμασιών
Εξαιρετικά κρίσιμος για την πορεία της β` αξιολόγησης θεωρείται ο Ιανουάριος, με ημερομηνίες ορόσημα το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου και το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση, πάντως, προβληματίζεται από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να έχουν "κολλήσει" και αναζητείται ακόμη η χρυσή τομή ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κλείσιμο της αξιολόγησης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βλέπει να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο Πρωθυπουργός στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, διαπιστώνει και ιδίοις όμμασι την απογοήτευση του κόσμου.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει. Ο Πρωθυπουργός περιοδεύει ανά την Ελλάδα για να δείξει το ενδιαφέρον του για τους πολίτες και την επαφή του με την κοινωνία, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνει και την απογοήτευση του κόσμου. Οι αποδοκιμασίες αποτελούν πια συχνό φαινόμενο, την ώρα που το 2017 μπήκε με αυξήσεις σε φόρους και αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές που μεγαλώνουν την κοινωνική οργή.

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης, πάντως, για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες είναι αυτό. Να μη χάσει την επαφή της με την κοινωνία και παράλληλα να βρει έναν τρόπο να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς, όμως, να υποκύψει στις πιέσεις Γερμανίας - ΔΝΤ.

 

Το Ταμείο επιμένει ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα πρέπει η Αθήνα να πάρει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020) έτσι ώστε να επιτευχθεί το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. 

 

Καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν επί της ουσίας «παγώσει», στο Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου, θα γίνει προσπάθεια να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με σκοπό να επιτευχθεί πρόοδος η οποία θα παρουσιαστεί στο Εurogroup στις 26 Iανουαρίου.

 

Αυτό που θα έχει γίνει σίγουρα θα είναι το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων πριν από το Eurogroup με απόφαση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 06 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.