ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αναζήτηση ρόλου του ΔΝΤ φέρνει νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

09:38 - 13 Ιαν 2017 | Οικονομία
Η αναζήτηση ρόλου του ΔΝΤ φέρνει νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση
Νέα τροπή παίρνουν οι συζητήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Ταμείου με τον ESM.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το Ταμείο δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον ESM.

 

Όμως ξεκαθαρίζει ότι σε αυτήν την περίσταση θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο (είχε εγκρίνει το υφιστάμενο πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου). Κάτι που θα δημιουργούσε νέες καθυστερήσεις στην εξεύρεση λύσεων στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.

 

Ουσιαστικά πετάει το γάντι στην ελληνική πλευρά η οποία προωθεί εδώ και μέρες την ιδέα της παραμονής του Ταμείου μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Όμως είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αφενός καθιστά μονοσήμαντη την εξάρτηση της Ελλάδας από το Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), και τη Γερμανία που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του, ενώ απομακρύνει την περίπτωση επιστροφής στις αγορές. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ εφόσον παρέμενε ενεργός χρηματοδότης στην Ελλάδα, οι αγορές θα αισθάνονται περισσότερη σιγουριά να ανοίξουν κάνουλες προς τη χώρα.

 

Πάντως, το χθεσινό Euro Working Group (EWG) έληξε χωρίς ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει πρόοδος στα επίμαχα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης κι έτσι αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

 

Είναι προφανές ότι η Αθήνα χάνει πολύτιμο χρόνο έχοντας μπλοκαριστεί ανάμεσα στις απαιτήσεις του Ταμείου και την ανάγκη για πολιτική επιβίωση. Κι αυτό γιατί οι θέσεις του ΔΝΤ μπορεί μεν να φέρνουν πολιτικές αναταράξεις αλλά ανοίγουν το δρόμο για απεμπλοκή των συζητήσεων και σύνταξη μιας καλής έκθεσης βιωσιμότητας που θα συνέβαλε τόσο στην επιτάχυνση της ένταξης στα QE όσο και στην επιστροφή στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων 4 δισεκ., εάν δεν μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, για το 2018.

 

Πάντως το Ταμείο σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του θα δημοσιοποιήσει τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης του για τη βιωσιμότητα του χρέους το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα όμως με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο για το Ταμείο. Πέραν αυτών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το Ταμείο χτες «παραμένει πλήρως δεσμευμένο» στις συζητήσεις που διεξάγονται για το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Το ΔΝΤ στη συνάντηση Μοσκοβισί - Τσακαλώτου

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Επίτροπός Π. Μοσκοβισί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ευκλ. Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να λυθεί το θέμα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γενικότερα της ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης.

 

«Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται ο χρόνος. Ας προχωρήσουμε γρήγορα και το γοργόν και χάριν έχει», υποστήριξε και προσέθεσε πως αναφορικά με το ΔΝΤ «πάντα προσπαθούμε να επιτύχουμε μία συλλογική θέση που να εμπλέκει το ΔΝΤ», καθώς αυτό είναι απαραίτητο για ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. O κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η Αθήνα περιμένει από το Ταμείο να αποφασίσει τι θα πράξει, χωρίς να υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος.

 

«Το ΔΝΤ πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του. Πρέπει να ζυγίσει τις απόψεις του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του» ανέφερε, σημειώνοντας πως «έχω ακούσει πολλές φορές ότι εξαντλείται ο χρόνος. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι μια δίκαιη περιγραφή. Νομίζω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός, ο κόσμος χρειάζεται να δει ότι υπάρχει μία δυναμική, αλλά πιστεύω ότι αν διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική, αυτό θα είναι καθησυχαστικό».

 

Σε ό,τι αφορά τη β΄ αξιολόγηση και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, οι Τσακαλώτος και Μοσκοβισί είχαν προϊδεάσει ότι το EWG δεν θα προσδιόριζε ημερομηνία επιστροφής τους, υποβαθμίζοντας τη σημασίας μιας νέας αποστολής.

 

Τα ανοικτά και επίμαχα θέματα της διαπραγμάτευσης που αναφέρθηκαν στο EWG και στα οποία πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος για να επιστρέψουν οι θεσμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα ενέργειας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εκτίμηση της Κομισιόν για το κενό του 2018 ήταν ότι ανέρχεται στα 700 εκατ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι τα ανοικτά ζητήματα είναι οι μεταρρυθμίσεις μέσα στη χρονική περίοδο του προγράμματος, οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το τέλος του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πάντως, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλή πορεία, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, με στόχο μια συμφωνία επωφελή για όλους («win win»).

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.