ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε... τεντωμένο σχοινί παραπάνω από τις μισές οικογένειες στην Ελλάδα

10:00 - 25 Ιαν 2017 | Οικονομία
Σε... τεντωμένο σχοινί παραπάνω από τις μισές οικογένειες στην Ελλάδα
Στα όρια της φτώχειας ζει σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ΓΣΕΒΒΕ το 16% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, που δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Την ίδια ώρα φαίνεται πως τα 2/3 των νοικοκυριών έχουν κάνει μεγάλες περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό δηλώνει πως θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, αν προκύψει μία έκτακτη ανάγκη πληρωμής 500 ευρώ.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών), το κατώφλι σχετικής φτώχειας μειώθηκε από τις 7,178 στο 2010 στις 4,512€ το 2015, ένδειξη κατάρρευσης των μεσαίων εισοδημάτων.

 

Αν λαμβάναμε ως μέτρο σύγκρισης το κατώφλι φτώχειας του 2010, τότε περίπου τα μισά νοικοκυριά θα θεωρούνταν σήμερα φτωχά.

 

Ενδεικτικό της εκτεταμένης εισοδηματικής επισφάλειας είναι το γεγονός ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500€, το 15,8% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 51,4% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.

 

Την ίδια ώρα σχεδόν τα 2/3 των νοικοκυριών (65,3%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά, τα νοικοκυριά με ανέργους και χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα κάλυψης των βασικών αναγκών.

 

Αποθαρρυντικό είναι τέλος το γεγονός ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν συντριπτικά αρνητικές, καθώς το 73,5% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (μόνο το 5,1% αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων). Τούτο συναρτάται με τις προβολές των νοικοκυριών σχετικά με την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.