ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Societe Generale: Η Αθήνα έχει περιθώριο ως το Μάρτιο

15:15 - 30 Ιαν 2017 | Οικονομία
Societe Generale: Η Αθήνα έχει περιθώριο ως το Μάρτιο
Η Ελλάδα πρέπει να έχει κλείσει την αξιολόγησή της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές Μαρτίου ωστόσο θεωρούνται το πραγματικό «περιθώριο» ώστε η χώρα να μη μπλέξει στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ. Αυτό σημειώνει σε έκθεσή της η Societe Generale.

Σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί, το επόμενο ορόσημο είναι τα μέσα Ιουλίου, αφού μέχρι τότε η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Θα δυσκολευτεί βέβαια πολύ να αποπληρώσει χρέος ύψους 8 δισ. ευρώ που ωριμάζει τον Ιούλιο.

Η Societe Generale εκτιμά πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα είναι συμβολική ή καθαρά τεχνική, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τρίτο πρόγραμμα.

Οι εντάσεις ενδέχεται να παραμείνουν περιορισμένες, τονίζει, παρ’ όλα αυτά σημειώνει πως όσο οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφωνούν σε μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές με λογικά επιτόκια και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητήσει ακόμη ένα πρόγραμμα, ρισκάροντας να πυροδοτήσει ξανά φόβους για Grexit, σημειώνει. 

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν στέλνουν καλό μήνυμα, επισημαίνει τέλος. Το γεγονός ότι ακόμη και τα συμβολικά μέτρα «πάγωσαν» για έναν μήνα δείχνει τη διστακτικότητα των ευρωπαίων για πραγματική ελάφρυνση χρέους, στέλνοντας μήνυμα και για τις συζητήσεις των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.