ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Έχουμε νέα στρατηγική για το ΕΣΠΑ-Τα κονδύλια στους μικρομεσαίους

09:30 - 01 Φεβ 2017 | Οικονομία
ΝΔ: Έχουμε νέα στρατηγική για το ΕΣΠΑ-Τα κονδύλια στους μικρομεσαίους
Τον στόχο υλοποίησης μιας διαφορετικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και των κονδυλίων από το ταμείο Γιούνκερ, ανέλυσε η τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αναπληρωτή τομεάρχη, Χρήστο Δήμα και την ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη. «Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε άλλη στρατηγική. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε όχι μόνο τους οικονομικούς στόχους των προγραμμάτων αλλά πρωτίστως τους αναπτυξιακούς. Δεν μας ενδιαφέρει να δηλώνουμε κάθε χρόνο "πόσα λεφτά δαπανήσαμε", αλλά "πόσα λεφτά επενδύσαμε" στην κοινωνία και την οικονομία», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια λογική απλής διαχείρισης κονδυλίων.

«Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το μέρισμα ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε. Να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας και όχι επιδόματα», υπογράμμισε.

 

Η τομεάρχης Ανάπτυξης, με σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι «το ΕΣΠΑ ειναι μοναδικό εργαλείο που μπορεί να δώσει ρευστότητα στην αγορά και πρέπει να χρησιμοποιηθεί και απο επιχειρήσεις και όχι μονο για δημοσια έργα».

 

Από την πλευρά του ο κ. Δήμας, υπογράμμισε ότι στόχος δεν ειναι να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά ώστε να μειωθεί προσωρινά η ανεργία, αλλά να δημιουργθούν «βιώσιμες θέσεις εργασίας, πραγματικές δουλειές».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Μπακογιάννη επέκρινε τη «μεγάλη έφεση στην επιδοματική ενίσχυση της συγκυριακής απασχόλησης  με αβέβαιο μέλλον», σημειώνοντας ότι «έτσι υποθήκευσαν τους αναπτυξιακούς στόχους των προγραμμάτων».

 

Το πλαίσιο για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ

 

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, η τομεάρχης Ανάπτυξης ανέλυσε τους άξονες πολιτικής για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, οι οποίοι προβλέπουν:

 

1. Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ.


2. Ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής πολιτικών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.


3. Μόχλευση πόρων και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων.

 

«Είμαστε έτοιμοι για μια νέα αρχή, ένα νέο πλαίσιο, μια νέα ειλικρινή Συμφωνία Αλήθειας και στο ΕΣΠΑ», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη. «Η κρίση χτύπησε τους μικρομεσαίους, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι ο μηχανισμός για να φτάσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια στους τελικούς αποδέκτες».

 

«Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι βασικός πυρήνας εφαρμοσμένης πολιτικής, με αντίκτυπο στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα προηγούμενα χρόνια εμφανιζόταν ως επίτευγμα η απορρόφηση και μόνο», τόνισε.

 

«Η αγορά διψά για ρευστότητα, κι εμείς επιστρέφουμε χρήματα»

 

Στην πορεία απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ αναφέρθηκε με τη σειρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης, Χρήστος Δήμας, επισημαίνοντας ότι την ώρα που η αγορά διψά για ρευστότητα, η ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα να μην εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και μάλιστα αυτά να επιστρέφονται πίσω στα ευρωπαϊκά ταμεία.

 

Όπως ανέφερε, στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017 αναφέρεται ότι ο ετήσιος στόχος του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχεται σε 2,28 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2016 αναφέρεται ότι ο στόχος του 2016 για την απορρόφηση των κοδυλίων ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει υπερκαλυφθεί και ανέρχεται σε 1,61 δισ. ευρώ.

 

Ο κ. Δήμας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». «Στο μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα, η κυβέρνηση πέτυχε πραγματική απορρόφηση μόλις 3,69% με αποτελέσμα τα χρηματα που έφτασαν στην πραγματικη οικονομία να είναι ελάχιστα», σχολίασε.

 

Δίνοντας μερικά ακόμα παραδείγματα, σημείωσε ότι όσον αφορά στο Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τα 25,6 εκατ. ευρώ που είχε στη διάθεσή της ως προχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να επιστραφούν.

 

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013, ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι παραμένουν 11 έργα εκτός ευρωπαϊκής χρηματοδότησης γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε να τα εκκινήσει.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε παραδώσει απορρόφηση ΕΣΠΑ 2007-2013 ΣΤΟ 89,8%.

 

«Λεφτά από ταμείο Γιούνκερ ακούμε και λεφτά δεν βλέπουμε»

 

Με τη σειρά της, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση των κονδυλίων που προσφέρονται στα πλαίσια του σχέδιο Γιούνκερ. «Το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα σχέδιο που αποδίδει, στην Ευρώπη 385.000 επιχειρήσεις επωφελούνται από αυτό. Στην Ελλάδα λεφτά από ταμείο Γιούνκερ ακούμε και λεφτά δεν βλέπουμε», ανέφερε.

 

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ της είναι από τις πρώτες χώρες στη δέσμευση κονδυλίων χρηματοδοτούμενων από το EFSI, αλλά από τις χώρες με τις μεγαλύτερες αποδόσεις είναι η μόνη που δεν διαθέτει Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Όπως σχολίασε, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι αναπτυξιακές τράπεζες έχουν μεγάλη σημασία ως μηχανισμοί συγκέντρωσης επενδυτικών σχεδίων. Απευθύνοντας ερώτημα προς την κυβέρνηση γιατί στην Ελλάδα δεν εχει δημιουργθεί αναπτυξιακή τράπεζα, ανέφερε ότι δημοσιεύματα έχουν κάνει λόγο για αντίθεση των δανειστών σε μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο, η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ήταν ότι αντιθέτως τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενθάρρυναν την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Ανάπτυξης.

 

«Στην Ευρώπη υπάρχουν πόροι και η κυβέρνηση αποτυγχάνει να τους μοχλεύσει και να τους οδηγήσει στους τελικούς αποδέκτες, λόγω ιδεοληψίας», επεσήμανε.

 

Στο σημείο αυτό, η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε: «Στο μυαλό των περισσοτέρων το σχέδιο Γιούνκερ ήταν για μεγάλα έργα. Αλλά το καλό της ιδέας είναι ότι μπορούν να δοθούν χρήματα στους μικρομεσαίους. Αυτοί χτυπήθηκαν αλύπητα από την κρίση. Το ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε μια χώρα που είναι σε κρίση, δεν μοχλεύει πόρους από αυτά τα ταμεία, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Δεν έχει ο Έλληνας μικρομεσαίος τη στήριξη που έχει ο Ευρωπαίος. Και αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που θα φέρουμε».

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.