ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνική απάντηση στην ψηφιακή οικονομία με «έξυπνες» ταμειακές μηχανές

15:18 - 11 Φεβ 2017 | Οικονομία
Ελληνική απάντηση στην ψηφιακή οικονομία με «έξυπνες» ταμειακές μηχανές
Η συνεχής ψηφιοποίηση των συναλλαγών και η ανάγκη για ηλεκτρονικές πληρωμές για το χτίσιμο του αφορολογήτου δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης σε εταιρίες ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ο κλάδος ήδη είναι σε εκκίνηση καθώς το digtal χρήμα γίνεται καθημερινότητα. Ο αυξανόμενος τζίρος δίνει τη δυνατότητα σε εταιρίες να πάρουν είτε προμήθειες είτε να διαχειριστούν για μικρό διάστημα μεγάλες ρευστότητες σε χρήμα από τις πληρωμές των πολιτών.
 
Καθώς το 2017, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι ο τζίρος των πλαστικών συναλλαγών θα φθάσει τα 20 δισ. ευρώ από τα 16 δισ. ευρώ του 2016, εύκολα γίνεται αντιληπτό το εύρος ευκαιριών που αναπτύσσεται.
 
Στο φόντο αυτό κινούνται οι Ελληνικές εταιρίες RBS και ΜΑΤ. Οι εταιρίες αυτές που κόντρα στο «κινεζικό κύμα» ήδη κατέχουν το 40% της αγοράς σε ταμειακές μηχανές σε συνεργασία με την ΕΤΕ προσφέρουν πλέον μια σειρά από ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε μικρές επιχειρήσεις με νέου τύπου ταμειακές μηχανές.
 
Σε σημεία  εμπορίου ή άλλης δραστηριότητας παρέχεται με αυτές τις μηχανές η δυνατότητα να εξοφλούνται ακόμα και λογαριασμοί πάσης φύσεως, με σύνδεση στον τραπεζικό λογαριασμό και real time αποστολή στοιχείων στη Ανεξάρτητη Αρχή Γραμματεία Εσόδων. Σε αυτά τα καταστήματα λιανικής οι καταναλωτές μπορούν μέσω της νέας υπηρεσίας «i-bank Simple Pay Spot» της Εθνικής Τράπεζας να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία κ.ά. καθώς και να προμηθεύονται άυλα προϊόντα, όπως χρόνο καρτοκινητής τηλεφωνίας.
 
Το κόστος είναι ένα ευρώ ανά συναλλαγή για τον πελάτη, ο οποίος θα μπορεί να πληρώνει όλους τους λογαριασμούς του ακόμα και με το κινητό του, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα συνδέεται με την ταμειακή μηχανή.  Οι δε ιδιοκτήτες καταστημάτων, εφόσον βέβαια έχουν σχετική αδειοδότηση, αυξάνουν παράλληλα τον τζίρο τους, καθώς θα εισπράττουν περίπου 50 λεπτά ανά συναλλαγή.
 
Όπως ανέφεραν στο Reporter.gr  ο Γρηγόρης Γιαννούκος, γενικός διευθυντής της MAT Technology, και ο Σταύρος Πέτρουλας, αναπληρωτής διευθυντής Ηλεκτρονικών Εργασιών & Εναλλακτικών Δικτύων της Εθνικής Τράπεζας, ήδη λειτουργούν 540 simple pay spots, όπως ονομάζονται, τα περισσότερα εκ των οποίων στην περιφέρεια.
 
Η εκτέλεση των συναλλαγών γίνεται με την καταβολή μετρητών και ισόποση χρέωση του ειδικού λογαριασμού που θα τηρεί το κατάστημα λιανικής στην Εθνική Τράπεζα ή με τη χρήση της τραπεζικής κάρτας του καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται περίπου 107 συναλλαγές, που καλύπτουν το 95% των καθημερινών συναλλαγών, ενώ αναμένεται να προστεθούν σύντομα το ηλεκτρονικό παράβολο και τα τέλη κυκλοφορίας.
 
Παράλληλα η σύνδεση των μηχανών με την Αρχή Εσόδων δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να ελέγχει πιο εύκολα τον τζίρο κάθε επιχείρησης. 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.