ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στουρνάρας: Ψηφίστε προληπτικά μέτρα-Οι δραχμιστές να πάνε στη Βόρεια Κορέα!

17:55 - 13 Φεβ 2017 | Οικονομία
Στουρνάρας: Ψηφίστε προληπτικά μέτρα-Οι δραχμιστές να πάνε στη Βόρεια Κορέα!
Παρότρυνση στους κυβερνητικούς βουλευτές να αποδεχθούν προληπτικά μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση απηύθυνε από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αιτιολόγησε την άποψή του, λέγοντας πως αν η αξιολόγηση κλείσει έγκαιρα η ελληνική οικονομία θα πάει πολύ καλά κι έτσι τα προληπτικά μέτρα δεν θα χρειαστεί τελικά να εφαρμοστούν. Αποκάλυψε ακόμα πως η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι έτοιμη και μένει μόνο να ενταχθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τον προκάλεσαν να τους πει μέχρι ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: “Το 3,5% δεν είναι τόσο πρόβλημα . Με τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή το 3,5% επιτυγχάνεται. Να τους πούμε θέλετε προληπτικά μέτρα για το 3,5%; Πολύ ωραία. Με αντίστροφο κόφτη όμως. Ότι θα αρθούν τα μέτρα αμέσως μόλις φανεί ότι ο στόχος επιτυγχάνεται. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί” είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε επίθεση στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος να λέει ότι η ελληνική οικονομία καταρρέει ωστόσο δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά της κυβέρνησης για το μίγμα πολιτικής.

 

Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η ΕΚΤ έχει έτοιμη την μελέτη για το χρέος ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση. «Η ΕΚΤ νομίζω έχει ήδη κάνει την μελέτη για το αξιόχρεο του χρέους, αλλά περιμένει την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων γιατί τα βραχυπρόθεσμα δεν αρκούν», επεσήμανε.

 

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν δίστασε, πάντως, να μιλήσει για υπερφορολόγηση, αλλά και για μείωση αφορολογήτου και κοινωνικών παροχών:

 

“Δεν θεωρώ ανάθεμα τη μείωση αφορολόγητου αρκεί να εξαιρέσουμε οικογένειες με παιδιά και να ζητήσουμε παράλληλα μείωση φορολογικών συντελεστών” είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε περιθώριο μείωσης δαπανών αντί αύξησης φόρων βάζοντας στο τραπέζι τη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκησης και τη μείωση κοινωνικών παροχών ή συντάξεων: “Πόσοι οργανισμοί εποπτεύονται από δημόσιο τομέα; Να δούμε πως δίνονται επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε Τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν θα αποφύγω να μπω σε κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα δαπανά σχετικά πολλά για την τρίτη ηλικία σε βάρος των νέων. Είτε η μείωση συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών είτε η αύξηση φόρων μειώνουν εισόδημα. Με τη διαφορά ότι η αύξηση φόρων χτυπάει το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και μείνει για πάντα εκεί. Έχουμε υπερφορολογήσει την οικονομία” είπε.

 

Τέλος, επιτέθηκε στους δραχμιστές υποστηρίζοντας ότι το Grexit δεν είναι καν αξιόπιστη απειλή αφού δεν το θέλει ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ούτε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ούτε οι εταίροι. Από εκεί ο κ. Στουρνάρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά όσων επαναφέρουν το σενάριο δραχμής κάνοντας λόγους για ανόητους, ενώ περιέγραψε με παραστατικό τρόπο τι θα συνέβαινε με δραχμή. “Το να φύγεις από το ευρώ θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Όλα είναι σε ευρώ. Δεν μιλάμε για υποτίμηση αλλά για αλλαγή νομίσματος. Θα αλλάξουν ισολογισμοί τραπεζών και επιχειρήσεων. Οι υποχρεώσεις μας είναι σε ευρώ. Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα. Ας ταξιδέψουν στη Βόρειο Κορέα όσοι θέλουν τη δραχμή να δουν πόσο ωραία θα είναι αν το κάνουμε αυτό. Θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ανόητο. Στη χειρότερη σας αφήνω να κρίνετε εσείς”.

 

Νωρίτερα, στην αρχική του τοποθέτηση στην Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει τώρα, γιατί αργότερα, μπορεί να είναι αργά...

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 13 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.