ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Ελλάδα, ο ασθενής για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο νοσοκομείο

11:58 - 14 Φεβ 2017 | Οικονομία
FT: Ελλάδα, ο ασθενής για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο νοσοκομείο
Για το σενάριο Grexit που επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο γράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Tony Barber, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως ασθενή που παραμένει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στο νοσοκομείο για τους οικονομικά πληγωμένους της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος η χώρα βρίσκεται καθ' οδόν για μια τέταρτη «οικονομική μετάγγιση» το 2018.

Στο τέλος του 2019 η Ελλάδα θα κατέχει ένα ιδιότυπο ρεκόρ καθώς θα γίνει η χώρα που έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της στην Ευρωζώνη στη «μονάδα εντατικής θεραπείας».

Ο Μπάρμπερ αναφερόμενος στο μέχρι στιγμής αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων υποστηρίζει ότι τελικά ο «ασθενής» Ελλάδα θα πάρει το φάρμακο που θα προκύψει από τον συμβιβασμό αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο συνδυασμός των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων και των υποχρεώσεων της Ελλάδας θα βάλουν τη χώρα στην τεχνητή υποστήριξη μέχρι τον Ιούλιο.

Επισημαίνει μάλιστα πως η συζήτηση για το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit επανέρχεται σαν μια σοβαρή προοπτική που δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας.

Υπάρχει έστω και μια υποψία θεραπείας έπειτα από επτά χρόνια; Η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί αν υπολογίσει κανείς τρία σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την ικανότητα της χώρας να ξεπληρώσει τα χρέη της, ενώ το δεύτερο αφορά τα πλεονάσματα με τους Ευρωπαίους να υποστηρίζουν ότι τα πρόσφατα πρωτογενή πλεονάσματα δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά πηγαίνουν καλύτερα ενώ το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο έχοντας στο νου του την ιστορική τάση των ελληνικών κομμάτων να εγκαταλείπουν την δημοσιονομική πειθαρχία υπέρ του πελατειακού συστήματος και ισχυρών οικονομικών ομάδων.

Το τρίτο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έχει να κάνει με το αν τα προγράμματα διάσωσης βοήθησαν στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Ο συντάκτης των FT καταλήγει ότι η παραλυσία της Ελλάδας θα συνεχιστεί όσο δεν υπάρχει μια αποφασιστική ώθηση είτε προς την αποφασιστική μείωση του χρέους είτε προς την έξοδο από την ευρωζώνη δημιουργώντας αρκετό χώρο στην Ελλάδα να κάνει το ελάχιστο δυνατό στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχίσει η ροή της οικονομικής βοήθειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.