ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ στέλνει «τοποτηρητή» στην ΕΛΣΤΑΤ-Τι απαντά η Αρχή

19:58 - 15 Φεβ 2017 | Οικονομία
Το ΔΝΤ στέλνει «τοποτηρητή» στην ΕΛΣΤΑΤ-Τι απαντά η Αρχή
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι παρών όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2016, όπως αποφασίστηκε μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έθεσε θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών οικονομικών στοιχείων. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινωθούν στις 21 Απριλίου.

«Μας ζητήθηκε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ κι εμείς για λόγους διαφάνειας δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής Θανάσης Θανόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει τίποτα να κρύψει τόσο για πηγές όσο και για τις μεθόδους που ακολουθεί, πέρα από κάποια θέματα εμπιστευτικότητας που τα σεβόμαστε. Θέλουμε να μας εμπιστεύεται το ΔΝΤ, το οποίο είναι ένα μεγάλος χρήστης των στοιχείων μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θανόπουλος.

 

«Δεν υπάρχει πια η ρετσινιά των Greek statistics, την έχουμε αποδιώξει... Νομίζω μας εμπιστεύεται πια η Eurostat, δεν υπάρχουν αστερίσκοι. Δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat, είναι τα ελληνικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat» επέμεινε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ασυμφωνία σε πίνακα μεταξύ των στοιχείων της ΤτΕ και της ΕΛΣΤΑΤ για τη σειρά κατάταξης στοιχείων φορέων Γενικής Κυβέρνησης, η οποία δεν αποτελεί μεν μεγάλο πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να λυθεί. 

 

Tι διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ 

 

Στο μεταξύ ανακοίνωση για την παρουσία εκπροσώπου του ΔΝΤ στο διάλογο για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία εξέδωσε νωρίτερα  η ΕΛΣΤΑΤ με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

 

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής:

 

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, διευκρινίζονται τα εξής: Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.  

 

Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο. Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε». 

Τελευταία τροποποίηση στις 21:34 - 15 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.