ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΥΤ: Τα υφεσιακά μέτρα οδηγούν τους νομοταγείς Έλληνες στην παρανομία

18:20 - 19 Φεβ 2017 | Οικονομία
ΝΥΤ: Τα υφεσιακά μέτρα οδηγούν τους νομοταγείς Έλληνες στην παρανομία
Μετά από εφτά χρόνια κρίσης η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες αντί να ανακάμψει βυθίζεται όλο και περισσότερο στην άβυσσο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, στο οποίο επισημαίνουν το πρόβλημα της παραοικονομίας.

Η Ελλάδα αποτελεί την κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την Ε.Ε και ενόψει μιας ακόμη αναμέτρησης με τους δανειστές παλεύει να ανακάμψει. Οι πολιτικές λιτότητας των δανειστών δεν βοήθησαν την κατάσταση καθιστώντας την χώρα πιο εξαρτώμενη από ποτέ από τα προγράμματα διάσωσης. 

 

Με την ελληνική κυβέρνηση να περνά περισσότερες αυξήσεις φόρων για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις για λιτότητα, πάνω από 21.000 αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις έχουν κάνει παύση δραστηριότητας τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

 

Ένα από πιο δύσκολα επιλύσιμα προβλήματα για την Ελλάδα, είναι αυτό της παραοικονομίας ή «μαύρης» οικονομίας, η οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT αγγίζει το 20% με 25% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς τα υφεσιακά μέτρα ώθησαν πολλούς νομοταγείς επιχειρηματίες και πολίτες να καταφύγουν στην παρανομία, σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν από τους υπέρογκους φόρους και τις εισφορές.

 

«Στο μεταξύ επιχειρήσεις και πολίτες πασχίζουν να αντεπεξέλθουν σε μία οικονομία που υπέστη ένα καταστροφικό σοκ το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέβαλε capital controls και έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδους από το ευρώ. Παρά την ήπια ανάκαμψη, η οικονομία συρρικνώθηκε πάλι στο τέταρτο τρίμηνο, κάνοντας πολλούς Ελληνες να χλευάζουν τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη», αναφέρουν οι NYT.

 

Όπως είναι αναμενόμενο για τους πιστωτές είναι προτεραιότητα να χτυπηθεί η παραοικονομία και η πάταξη της φοροδιαφυγής κάτι που θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στην διαπραγμάτευση, για να «ξεκλειδώσουν» τα χρήματα της δόσης προς την Αθήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.