ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «χαρτιά» Ελλάδας και δανειστών στο τραπέζι του Eurogroup

14:44 - 20 Φεβ 2017 | Οικονομία
Τα «χαρτιά» Ελλάδας και δανειστών στο τραπέζι του Eurogroup
Έχοντας περάσει ένα Σαββατοκύριακο συνεχών διαβουλεύσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης προσέρχονται στο Eurogroup της Δευτέρας, με συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο να πείσουν τους δανειστές και να αποφύγουν κάποιο τελεσίγραφο από τη μεριά τους.

Η κυβέρνηση, πέραν της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, επιδιώκει μια συμφωνία για τον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Στον χάρτη αυτόν επιθυμούν να δουν συμφωνία-πακέτο και ανταλλάγματα «χέρι με χέρι» για αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά για την πολυπόθητη "πολιτική συμφωνία", καθώς και οι δανειστές έχουν να ρίξουν τα δικά τους χαρτιά στο τραπέζι και αναμένεται να είναι «δύσκολα» διαχειρίσιμα για την ελληνική κυβέρνηση.  

 

Ο Τόμας Βίζερ, ο πρόεδρος του Euroworking Group, έστειλε άλλωστε το μήνυμα: «πείτε "ναι" στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί».

 

Προειδοποιεί δε, σε πλήρη συμφωνία και με σχεδόν όλους τους εκπροσώπους των θεσμών πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως «τώρα είναι η ευνοϊκότερη συγκυρία για την Ελλάδα».

 

Τι πρέπει να νομοθετήσει η Ελλάδα;

 

Πρέπει να προ-νομοθετήσει μέτρα για αφορολόγητο, συντάξεις και εργασιακά, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές. Και ας μην ξεχνάμε πως είναι ακόμα "ανοιχτά" 9 από τα 15 προαπαιτούμενα, γεγονός που επίσης πιέζει την ελληνική πλευρά.

 

Αυτό περίπου αναμένεται να είναι το πλαίσιο της συνεδρίασης του Eurogroup που ξεκινά στις 16.00 και που πάντως δεν αναμένεται να μας κάνει ιδιαίτερα σοφότερους για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία καταγραφή των  μέχρι τώρα πεπραγμένων και μία περιγραφή των όσων πρέπει να συμβούν από εδώ και στο εξής για να κλείσει η αξιολόγηση.

 

Το θέμα είναι τι θα γίνει με τα μέτρα για μετά το 2018 και φυσικά –το κυριότερο- αν θα υπάρξει τελεσίγραφο και καταληκτική ημερομηνία, που θα αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.