ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα αποπλήρωσε δάνειο 2 δισ. ευρώ στον ESM

15:14 - 20 Φεβ 2017 | Οικονομία
Η Ελλάδα αποπλήρωσε δάνειο 2 δισ. ευρώ στον ESM
Ο ESM έλαβε την αποπληρωμή δανείου 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ESM, η αποπληρωμή ήταν μια συμβατική υποχρέωση και ακολουθεί την πώληση assets από μία εκ των τραπεζών που συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δάνεια του ESM.

"Η έγκαιρη πληρωμή αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Είναι ένα σημάδι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προχωρά καλά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα κατά το υπόλοιπο του προγράμματος", δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

 

Στο πλαίσιο του γ΄ προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, ο ESM εκταμίευσε 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνική τραπεζών το 2015. Η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτά τα κεφάλαια για να ανακεφαλαιοποιήσει την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

Ένας όρος για την έγκριση της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής ήταν η πώληση της θυγατρικής Finansbank, και η χρήση των εσόδων για την αποπληρωμή μέρους της ανακεφαλαιοποίησης. 

 

Όταν η Εθνική Τράπεζα το έπραξε, ο ESM μπορούσε να ζητήσει την αποπληρωμή του ποσού από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ESM.

 

Η αποπληρωμή δεν επηρεάζει την σε εξέλιξη εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος της Ελλάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.