ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs:Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να «σέρνονται»

18:26 - 20 Φεβ 2017 | Οικονομία
Goldman Sachs:Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να «σέρνονται»
Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι αυτές που θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα, εκτιμά η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αρκετά σύνθετες καθώς δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές αλλά και μεταξύ των ίδιων των πιστωτών. Καθώς η κάθε πλευρά έχει τα δικά τις συμφέροντα και πρέπει να ικανοποιήσει τους δικούς της ψηφοφόρους, οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να «σέρνονται», έτσι ώστε να διατηρηθεί το σημερινό status quo και να αποφευχθεί μια νέα κρίση, αλλά όχι και να μπουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ελληνική οικονομία παραμένει εξαιρετικά αδύναμη και εύθραυστη, αλλά χάρη στις προσπάθειες προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Όπως επισημαίνει, η εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα αναμένεται να κατευθυνθεί προς την πληρωμή τόκων και ωριμάνσεων ομολόγων. Από τη στιγμή που το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια των δανειστών του επίσημου τομέα, οι δόσεις που θα εκταμιεύσουν οι δανειστές θα κατευθυνθούν ουσιαστικά για την πληρωμή τους.

 

«Μια αποτυχία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και εκταμίευσης των δόσεων θα σημαίνει ουσιαστικά μια απόφαση των επίσημων δανειστών να χρεοκοπήσουν. Αν δεν γίνει εκταμίευση, το ελληνικό κρατικό ομόλογο που έχει η ΕΚΤ θα χρεοκοπήσει, προκαλώντας μια διαγραφή στα κεφάλαια της ΕΚΤ (και μια απαίτηση στους φόρους της ευρωζώνης που διαμοιράζονται στις χώρες με βάση το κεφαλαιακό κλειδί της ΕΚΤ). Με μια εκταμίευση, το ομόλογο θα βγει από τον ισολογισμό της ΕΚΤ και θα αντικατασταθεί από ένα δάνειο στον ισολογισμό του ESM, που γίνεται με κεφάλαια που έχουν χορηγηθεί από χώρες της ευρωζώνης με βάση το κεφαλαιακό κλειδί. Δεν υπάρχει πραγματικά διαφορά στα δύο σενάριο όσον αφορά την διανομή του ρίσκου» αναφέρεται στην έκθεση.

 

«Και δεν υπάρχει πραγματική διαφορά όσον αφορά τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει. Το μόνο που διαφέρει είναι αν η αδυναμία να πληρώσει αναγνωριστεί εκ των προτέρων με μια ξεκάθαρη χρεοκοπία ή αναβληθεί για το (πιθανότατα στο αδιευκρίνιστο) μέλλον μέσω μιας “extend and pretend” χρηματοδότησης» τονίζει ο διεθνής οίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:53 - 20 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.