ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η… κατά Μαξίμου συμφωνία

09:11 - 21 Φεβ 2017 | Οικονομία
Η… κατά Μαξίμου συμφωνία
Λίγα λεπτά μετά τη διαρροή της είδησης πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε το «ναι» στο αίτημα των δανειστών για προ-νομοθέτηση νέων μέτρων, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μία εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου στήνουν το δικό τους αφήγημα επιχειρώντας να πείσουν πως δεν πρόκειται για οπισθοχώρηση ή συμβιβασμό, αλλά για μία σημαντική επιτυχία.

 

Μέσα σε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε μία επικοινωνιακή καμπάνια. Αρχικά με ένα non paper και στη συνέχεια με εμφανίσεις κορυφαίων υπουργών στα δελτία ειδήσεων, επιχείρησε να εξιστορήσει με τον δικό της τρόπο τη συμφωνία.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική κυβέρνηση, «η Συμφωνία περιλαμβάνει τον απαράβατο όρο για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

 

Και πώς αυτό  μπορεί να συμβεί;

 

Ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με δηλώσεις τους στην τηλεόραση ισχυρίστηκαν πως για κάθε «για κάθε μέτρο επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα μέτρο ελάφρυνσης».

 

«Αν για παράδειγμα ζητηθούν μειώσεις συντάξεων θα υπάρξουν αντισταθμίσματα», είπε στον Alpha o κ. Τζανακόπουλος, την ώρα που ο κ. Παππάς στον ΑΝΤ1 έλεγε πως «αν μειωθεί το αφορολόγητο, θα πρέπει να μειώσουμε αντιστοίχως τον ΕΝΦΙΑ».

Αυτό φυσικά δεν αποφασίστηκε στο Eurogroup αλλά αποτελεί τη φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της πολιτικής συμφωνίας.

 

Το ίδιο ισχύει και για την «αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση», για την οποία επίσης πανηγυρίζει το Μαξίμου.

 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, στις συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

 

Με το παραπάνω αφήγημα η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να… πλασάρει την όποια συμφωνία τελικά επιτευχθεί, στην κοινωνία αλλά και στην κοινοβουλευτική της ομάδα, με τον Γιώργο Σταθάκη να σπεύδει να δηλώσει βέβαιος πως τα μέτρα θα περάσουν χωρίς απώλειες από τη Βουλή.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 01:21 - 21 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.