ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μίχαλος: Σημαντικό το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό,χρειάζονται όμως διορθώσεις

15:06 - 22 Φεβ 2017 | Οικονομία
Μίχαλος: Σημαντικό το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό,χρειάζονται όμως διορθώσεις
Σημαντικό -παρ’ όλο που καθυστέρησε- χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρηματιών».

Όπως είπε ο ίδιος, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δίνεται η δυνατότητα με συναίνεση των πιστωτών, να σωθούν πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.

 

Ήδη τα επιμελητήρια έχουν αναπτύξει δομές, τεχνογνωσία και εμπειρία σε θέματα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Μπορούν, λοιπόν – και θα διεκδικήσουν – να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση του εγχειρήματος. 

 

Σίγουρα υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις, καθώς από μια πρώτη ανάγνωση τα κριτήρια ένταξης σε αυτό είναι πολύ αυστηρά και υπερβολικά και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει να μείνει εκτός ρύθμισης.  

 

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το ΕΒΕΑ συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση θα αποστείλουν τις θέσεις και τις απόψεις της επιμελητηριακής κοινότητας για το εν λόγω σχέδιο νόμου τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη καθορισμού των Επιμελητηρίων ως διαχειριστή και επόπτη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων.

 

Άλλωστε, προσθέτει ο κ. Μίχαλος, το υπό ψήφιση νομοθετικό πλαίσιο ρυθμίζει τις οφειλές των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών σε ιδιώτες και Δημόσιο. Υπό αυτό το πρίσμα, τα κατά τόπους Επιμελητήρια είναι ο μόνος φορέας, ο οποίος διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία και την κατάλληλη υποδομή για τη διαχείριση και εποπτεία της διαδικασίας με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του θεσπιζομένου νομοθετικού πλαισίου.

 

Στο επικείμενο σχέδιο Νόμου υπάρχει πρόνοια για την ανάθεση σε Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ επιχειρηματιών – επιτηδευματιών και των ιδιωτών πιστωτών αλλά και του Δημόσιου τομέα. Φορέας και τρόπος επιλογής και ανάθεσης σε Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές δεν προβλέπεται. Είναι βέβαιο ότι αυτό θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην πράξη.

 

Τα Επιμελητήρια έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των μελών τους αφενός και εποπτεύονται από τον υπουργό Ανάπτυξης αφετέρου. Αρμόδιο υπουργείο για το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου είναι το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα Επιμελητήρια έχουν την στελέχωση, τη δομή και το πλαίσιο για να προβούν σε ανάθεση και εποπτεία εντός κανόνων της διαδικασίας της διαμεσολάβησης. Επίσης έχουν τη δυνατότητα ευέλικτα και άμεσα να αντιμετωπίσουν τα πλείστα πρακτικά προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή του Νόμου, καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.