ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «ζύγι» θεσμών-κυβέρνησης τα αποτελέσματα του νόμου Κατσέλη

09:25 - 24 Φεβ 2017 | Οικονομία
Στο «ζύγι» θεσμών-κυβέρνησης τα αποτελέσματα του νόμου Κατσέλη
Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του νόμου Κατσέλη αναμένεται να προχωρήσουν, όπως επιβάλλει η υφιστάμενη συμφωνία, θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση στα μέσα του 2017.

Ήδη, από την προηγούμενη αξιολόγηση η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να επανεξεταστεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία, ώστε μέχρι το 2018 που λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη να υπάρξει σχετική επικαιροποίηση.

Καθώς το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια ολοκληρώνεται με τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο τραπέζι, θα τεθεί σε εύλογο χρόνο, συνολική, η στάθμιση των αποτελεσμάτων που υπάρχουν από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Όμως η σημαντική καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έβγαλε εκτός προγράμματος τον αρχικό σχεδιασμό και  δημιουργεί την αναγκαιότητα  να κλείσει το θέμα της πρώτης κατοικίας άμεσα και να παραταθεί η προστασία της έστω και με αυστηρότερα κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, η προστασία για την πρώτη κατοικία ισχύει έως το τέλος του 2018. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 υπάρχουν εισοδηματικά όρια με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 120.000 έως 180.000 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία) για τον άγαμο και φθάνει στις 200.000 έως 260.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Ήδη με την παλιά εκδοχή το 66% των 170 χιλιάδων προσφυγών έχει ρυθμιστεί. Ωστόσο καταγράφονται ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδικάσεις υποθέσεων.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.