ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «ταμπακιέρα» του χρόνου της λήψης των μέτρων καίει την κυβέρνηση

10:05 - 02 Μαρ 2017 | Οικονομία
Η «ταμπακιέρα» του χρόνου της λήψης των μέτρων καίει την κυβέρνηση
Του Γιώργου Αλεξάκη Στα θέματα των εργασιακών και του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα εστιάσει η σημερινή συνάντηση των θεσμών με την Ελληνική αντιπροσωπεία. Στο μεταξύ χτες στην πρώτη «με μολύβι και χαρτί» συνάντηση όπου τέθηκαν τα θέματα του αφορολόγητου, των συντάξεων και του δημοσιονομικού κενού του 2018 η γραμμή του Ταμείου κυριάρχησε μεταξύ των θεσμών.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι απαιτούνται μέτρα 3,6 δισ ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Πάντως όπως αναφέρουν στελέχη του Υπ. Οικονομικων μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα πρέπει να φανεί το πώς θα ενσωματώσει κι αν ενσωματώσει το Ταμείο σε αυτές τις αρχικές εκτιμήσεις, το πολύ υψηλότερο πλεόνασμα και τους θετικούς ρυθμούς του ΑΕΠ το 2016.
 
Από την ελληνική πλευρά η προσπάθεια είναι με όπλο το πλεόνασμα να «απωθηθεί» όσο γίνεται σε βάθος χρόνου η όποια επιβάρυνση των στρωμάτων που κατά κύριο λόγο είναι το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή συνταξιούχων και χαμηλόμισθων. Τονίζουν μάλιστα από την οδό Νίκης ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης της συνολικής δημοσιονομικής απαίτησης, εξαιτίας του περυσινού υπερ-πλεονάσματος το οποίο εκτιμάται πως προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%.
 
Όπως αναφέρουν από την οδό Νίκης το ΔΝΤ στο “άρθρο 4” λέει ότι «οι προβλέψεις του δεν ενσωματώνουν τα καινούρια στοιχεία μετά τον Νοέμβριο, άρα η συζήτηση για το τι σημαίνει να ενσωματωθούν τα νέα στοιχεία μετά το Νοέμβριο πρέπει να γίνει σε τεχνικό επίπεδο. Αυτή είναι πιο δύσκολη δουλειά. Σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής θεσμών δεν θα συζητηθεί πριν την Παρασκευή.»
 
Πάντως κομβικό είναι και το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2018, που το Ταμείο εκτιμά ότι κινείται στα 700 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να είναι σαφές με πιο δημοσιονομικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το συνδέει (1,5% ή 3,5%). «Σημαντική είναι η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για το μέγεθος του κενού ώστε να συγκλίνουν οι προβλέψεις μας, λαμβάνοντας υπ όψιν και την ανάπτυξη» αναφέρουν από το Υπ. Οικονομικών.
 
Επίσης επί τάπητος έπεσαν και τα όποια μέτρα ανακούφισης που θέλει να προωθήσει η Ελληνική κυβέρνηση. «Έγινε μια πρώτη κουβέντα για τις προτάσεις μας για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ακούσανε προσεκτικά αυτά που είπαμε. Μερικά θεωρούν ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο, άλλα θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και για ορισμένα έχουν κάποιες διαφωνίες. Οπότε τώρα το θέμα θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο» ανέφερε στέλεχος με γνώση της διαπραγμάτευσης» συμπληρώνουν.
 
Σημειώνεται ότι μαζί με τις αλλαγές σε αφορολόγητο και συντάξεις οι δανειστές ζητούν περισσότερο αλλαγή μίγματος φορολογικής πολιτικής για στήριξη των μεσαίων και άνω εισοδημάτων. Ζητούν δηλαδή μείωση των ανώτατων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος (σήμερα 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και 37% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ) αλλά και του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων (29%).
Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 02 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.