ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβόπουλος:Να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να μην συζητάται το Grexit

14:24 - 04 Μαρ 2017 | Οικονομία
Προβόπουλος:Να κλείσει η αξιολόγηση ώστε να μην συζητάται το Grexit
«Ασφαλώς και υπάρχει θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Προϋποθέτει όμως ότι μέσα στον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, η κυβέρνηση επιταχύνει, καθησυχάζει τους πολίτες, ώστε να απομακρυνθεί η συζήτηση για το Grexit - η οποία κατά την γνώμη μου όμως δύσκολα θα απομακρυνθεί - και αυτό θα οδηγήσει στην ομαλότητα».

Αυτά τόνισε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργος Προβόπουλος στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, αμφισβήτησε ότι θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2,7% το 2017, διευκρίνισε ωστόσο πως αν πλησιάζει το 2% θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση έχει συνέπειες ως προς την δυνατότητα της χώρας να βγει δοκιμαστικά στις αγορές προς το τέλος του έτους.  «Αν πάμε προς τα πίσω η χώρα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί», τόνισε και συμπλήρωσε πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα έχουμε μνημόνιο με την κλασική έννοια του όρου, επειδή θα είναι πολύ δύσκολο να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

 

Σε τέτοιες συνθήκες, εκτίμησε ότι οι ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω μίας ευχέρειας από της λήξεις του χρέους και ενδεχομένως μέσω αξιοποίησης ενός μέρους από το 3ο μνημόνιο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί - ειδικότερα: τα ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τον τραπεζικό τομέα, λέγοντας: «Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει τραπεζική κρίση. Φοβάμαι όμως ότι με τα καινούργια stress test τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, αν η οικονομία δεν ξεφύγει από αυτό το τέλμα».

 

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ανέδειξε ως μείζον πρόβλημα της οικονομίας το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων επί ΑΕΠ, που βρίσκεται μόλις στο 11%, ενώ στις άλλες χώρες φτάνει το 20%. «Χρειάζεται να το υπερδιπλασιάσουμε και αυτό με εισροή ξένων επενδύσεων της τάξης των 20 δισ. ετησίως».

 

Συμπλήρωσε όμως ότι «δεν υπάρχει ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις στην χώρα.

 

Ο κ. Προβόπουλος μίλησε για το χαμηλό επίπεδο της δημόσιας διοίκησης στην χώρα και είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε σημείο διάλυσης».

 

Ανέφερε δε ότι αρκετά πράγματα έχουν πάει στραβά από την πρώτη στιγμή υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο. Ειδικότερα:

 

- Το ελληνικό πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από των άλλων χωρών

 

-Δεν υπήρξε στοιχειώδης συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις

 

-Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πήρε στους ώμους της το πρόγραμμα. Συζητούσαν επί εδάφους που έστρωναν οι δανειστές. Ελληνική πρόταση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ακόμη τώρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 04 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.