• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Forum Δελφών-Προβόπουλος:Η κρίση στην Ελλάδα δε δημιουργήθηκε από τις τράπεζες

21:52 - 04 Μαρ 2017 | Οικονομία
«Η κρίση στην Ελλάδα δε δημιουργήθηκε από τις τράπεζες, ήρθε στις τράπεζες», δήλωσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, σε παρέμβαση του για το μέλλον του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα κατά την τρίτη ημέρα του 2ου οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να χαθούν σχεδόν οι μισές καταθέσεις των τραπεζών, δηλαδή περίπου 120 δισ. ευρώ. Ο κ. Προβόπουλος εξήγησε ότι οι απώλειες των ελληνικών τραπεζών από το PSI άγγιξαν τα 37 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μετά ήρθε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και η τρίτη αποδεικνύοντας ότι η κρίση ήρθε στις τράπεζες λόγω της κατάσταση της οικονομίας και δεν προκλήθηκε από αυτές.

 

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο Γιώργος Προβόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πλέον είναι πιο ανθεκτικές, όμως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η χαμηλή κερδοφορία. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στα χαμηλά επιτόκια και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.


Ο καθηγητής Marek Belka, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ανέλυσε την κατάσταση των τραπεζών της χώρας του μετά και την κρίση που πέρασαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πώς κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Εκτίμησε δε ότι η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι διαφορετική από των αμερικανικών, δεδομένου ότι στην ήπειρο μας δεν έχουμε πανευρωπαϊκές τράπεζες, όπως στις ΗΠΑ. Έχουμε εθνικές τράπεζες με διεθνείς λειτουργίες.


Από την πλευρά του, ο Martin Hellwig, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, δήλωσε ότι στην Ευρώπη είχαμε πολλές διασώσεις τραπεζών και παρέμεινε στη γερμανική γραμμή ότι δε θα ήταν καταστροφικό να υπήρχαν και διαλύσεις τραπεζών αν ήταν ανάγκη.


«Δεν είμαι σίγουρος ότι μία bad bank μπορεί να είναι καλύτερη από το συνδυασμό της διάλυσης μίας τράπεζας και της ανακεφαλαιοποίησης», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε διάφορες περιπτώσεις διασώθηκαν τράπεζες για καθαρά πολιτικούς λόγους.

 

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Θωμόπουλος, είπε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έφερε το τέλος μίας τραπεζικής πρακτικής που κράτησε 40 χρόνια. Και παρότι, όπως είπε, οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, το ερώτημα είναι αν μπορούν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση.


Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας συνέδεσε το μέλλον της τραπεζικής με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.


Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην άνοδο του λαϊκισμού και τόνισε: «Ας ελπίσουμε στο καλύτερο σενάριο ώστε να μην προκληθεί ζημιά στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα».

 

Αναφέρθηκε και στον ψηφιακό τομέα των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων λέγοντας ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο και απασχολεί όλο και περισσότερους εργαζομένους.

 

Η υπεύθυνη του Τομέα Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΚΤ, Ελένη Αγγελοπούλου, υπερασπίστηκε της πολιτικής της ΕΚΤ για την εποπτεία των τραπεζών, τονίζοντας ότι μπορεί να προστατέψει τους φορολογούμενους πολίτες.

 

Τόνισε ότι η ΕΚΤ πήρε μαθήματα από την κρίση, μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα.

 

Ο Dejan Soskic, Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Σερβίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν ολοκληρωθεί ο μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, τότε θα υπάρξει χώρος για ανάπτυξη και ενδυνάμωση του.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credicom, Άνθιμος Θωμόπουλος, τόνισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια μας έδειξαν ότι δεν είναι δυνατό να καταρρεύσει συστημική τράπεζα χωρίς να υπάρξουν αλυσιδωτές συνέπειες στην οικονομία.

 

Στην παρέμβαση του, ο Eric Tourret, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Hellenic Financial Stability Fund, εξήρε το ρόλο του Γιώργου Προβόπουλου στην κρίση λέγοντας ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είχαμε τόσο μεγάλη συγκέντρωση του τομέα των τραπεζών όπως στην Ελλάδα. Από τις 25 τράπεζες, πλέον η χώρα διαθέτει 4 συστημικές τράπεζες και προέβλεψε σταθεροποίηση του τομέα τα απόμενα χρόνια.

 


Ο διευθυντής της Greenmantle, Δημήτρης Βαλάτσας, έκανε μία περιγραφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος τα χρόνια της κρίσης, τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το κούρεμα, την αγορά ομολόγων και το πέρασμα στη νέα τεχνολογική εποχή.

 

Ο Χρήστος Καβουνίδης της Bolton Consulting Group ανέλυσε το πόσο αναγκαίο είναι να αλλάξει η επιχειρηματικότητα των τραπεζών και να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:02 - 04 Μαρ 2017
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman