ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Θωμόπουλος: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο

23:00 - 04 Μαρ 2017 | Οικονομία
Η χρηματοπιστωτική κρίση προοιωνίζει το τέλος των 40 ετών παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, με τις αμερικανικές τράπεζες κυρίως να αναδεικνύονται παγκοσμίως οι κυρίαρχοι παίκτες, υποστήριξε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Παναγιώτης Θωμόπουλος.

Μιλώντας σε συνεδρία για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη, τόνισε πως απέναντι στους ισχυρούς ανταγωνιστές των ΗΠΑ στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, αν δεν δοθεί στις τράπεζες της ΕΕ μεγαλύτερη ευχέρεια να προσδιορίσουν το μοντέλο λειτουργίας τους ανάλογα με την περιοχή/τομέα που δραστηριοποιούνται, θα χάσουν μερίδιο τους από την παγκόσμια αγορά καθώς και μια σημαντική πηγή εισοδήματος τους.

 

Προς το παρόν, παρατήρησε, οι κινεζικές τράπεζες είναι ακόμη εύθραυστες, αλλά με το κινεζικό κράτος να συμπληρώνει τις ανάγκες τους στα κεφάλαια και στη ρευστότητα, μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, πολύ περισσότερο τώρα που οι κινεζικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες επενδύουν με την υποστήριξη των κρατικών τραπεζών σε χώρες του ΟΟΣΑ.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θωμόπουλος στην ψηφιοποίηση του τραπεζικού τομέα και επισήμανε πως κινείται γρήγορα, αναφέροντας πως οι πελάτες έχουν νέα προϊόντα όπως το ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως καθώς οι τραπεζικές συναλλαγές αυτοματοποιούνται θα μειωθούν οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, όπως στα γκισέ, αλλά και η γραφειοκρατία. Ωστόσο, συμπλήρωσε, αυτό θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάγκη για άλλες υπηρεσίες, ιδίως στον τομέα της πληροφορικής.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.