ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχωρούν δίχως συμφωνία οι Θεσμοί- Ανοιχτά τα περισσότερα μέτωπα

10:23 - 07 Μαρ 2017 | Οικονομία
Αποχωρούν δίχως συμφωνία οι Θεσμοί- Ανοιχτά τα περισσότερα μέτωπα
Χωρίς να επέλθει συμφωνία και με τα περισσότερα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, οι θεσμοί αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, αφού πραγματοποιήσουν μια τελευταία συνάντηση με την κυβέρνηση.

Κλίμα σύγκλισης, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στο λογαριασμό των μέτρων (!), έσπευδαν να μεταφέρουν χθες αρμόδια κυβερνητικά στελέχη από τη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους δανειστές, παραδεχόμενοι όμως ότι η συζήτηση για την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν για το 2019 καθώς και το δημοσιονομικό κενό που θα καλύψουν είναι αντικείμενο των επόμενων συζητήσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, με το ΔΝΤ να... αγριεύει και την ελληνική πλευρά να χάνει τη διαπραγματευτική ισχύ έναντί του, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να αποχωρήσουν το βράδυ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το Euroworking Group.

Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωνε νωρίτερα τη σύγκλιση και στο θέμα των συντάξεων, χωρίς όμως να έχουν συμφωνηθεί ούτε το ύψος των συντάξεων πάνω από τις οποίες θα υπάρξουν περικοπές αλλά ούτε και η συνολική εξοικονόμηση που θα πρέπει να γίνει.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου θα έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς σήμερα το μεσημέρι.

Το μνημόνιο του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσίασε μέρη από το δικό του μνημόνιο, το λεγόμενο MEFP, αντίστοιχο του ευρωπαϊκού MOU. Το ΜΕFP είναι ένα ιδιαίτερα τεχνικό κείμενο που η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014 με πολύ πιο επιθετικό τόνο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μνημόνιο, απαριθμώντας τα σημεία διαφωνίας και όχι συμφωνίας συνοδευόμενο από ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Για να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα δύο μνημόνια, ευρωπαϊκό και του Ταμείου, πρέπει να συγκλίνουν ώστε να είναι σχεδόν ταυτόσημα. 
Συγκλίσεις και αποκλίσεις
«Υπήρξε πρόοδος, γίνονται συγκλίσεις», υποστήριζε, εξάλλου, χθες άλλη πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Ωστόσο, οι συγκλίσεις είναι προς το παρόν ελάχιστες σε σύγκριση με τις αποκλίσεις.

Από τα πλέον σημαντικά εκκρεμή θέματα είναι η περικοπή των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστήριζαν χθες πως είναι ακόμη ανοιχτό το εάν θα επιβληθεί η περικοπή από το 2019 ή το 2020. Πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών, αντιθέτως, υποστήριζε ότι οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί το 2020, αλλά θέλουν η μείωση να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του, το 2020-2021 οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα μειωθούν στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης χωρίς να ληφθούν μέτρα περικοπών.
Τα... αντισταθμίσματα
Οσον αφορά τα «θετικά» μέτρα, τα οποία θα αντισταθμίσουν τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, οι πληροφορίες από τις δύο πλευρές συνέκλιναν στο ότι ενώ έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα εφαρμόζονται αυτά, υπάρχει μεγάλη απόσταση σε ότι αφορά το περιεχόμενό τους. Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ανέφερε πηγή της κυβέρνησης, οι θεσμοί δίνουν έμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων. Στο πλαίσιο των κοινωνικών μέτρων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή της, θέλει μεταξύ άλλων να εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, για τη στήριξη των οικογενειών και των χαμηλότερων εισοδημάτων. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι όλα τα κοινωνικά μέτρα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα, οι θεσμοί υποστηρίζουν τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του εισοδήματος. Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αποδεχθεί και να προωθήσει στη Βουλή ένα πακέτο μέτρων που θα κόβει από τη μία συντάξεις και αφορολόγητο και θα μειώνει από την άλλη τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Η απογοήτευση κατά τις διαπραγματεύσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της αδυναμίας προσέγγισης στον τομέα της αγοράς εργασίας και κυρίως στις συλλογικές συμβάσεις, ύστερα από μια άκαρπη συνάντηση για το θέμα την Κυριακή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες, στον τομέα των εργασιακών οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα κακό κλίμα.

Καθώς το χάσμα παραμένει μεγάλο, αναμένεται να υπάρξει δεύτερη αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών ίσως και μετά το Eurogroup στις 20 του μηνός.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 07 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.