ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος ΚΕΠΕ: Τα μέτρα που προτείνουν θα εντείνουν τη λιτότητα

13:03 - 07 Μαρ 2017 | Οικονομία
Tην πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σχολίασε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ και πρώην επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Νίκος Θεοχαράκης στον realfm.

«Οι άνθρωποι αυτοί για να σώσουν τις δικές τους τράπεζες, κυρίως μιλάω τώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δώσαν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να πάρει ένα δάνειο το οποίο ήταν πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν βγαίνει. Στην πραγματικότητα αν έσκαγε αυτό το πράγμα θα λέγανε στον φορολογούμενο, τον Ευρωπαίο, “τι να κάνουμε, βοηθήσαμε τους Ελληνες, αλλά αυτοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων”. Ξέροντας ότι όλο αυτό το πράγμα δεν βγαίνει. Από την άλλη δεν θέλουν να αφήσουν μία “καλή” κρίση να πάει χαμένη και θέλουν να δείξουν στις εργατικές τάξεις των χωρών τους και σε ορισμένες χώρες ότι “θα πάτε και θα εφαρμόσετε αυτό που σας λέω”», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαράκη, το πακέτο μέτρων που προτείνουν οι δανειστές θα επιτείνει τη λιτότητα και θα μεγιστοποιήσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας: «Αυτοί επιμένουν και από ένα σημείο και πέρα, είναι προφανές πλέον, ότι το τελευταίο πράγμα που νοιάζει τους δανειστές είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά είναι μπαρούφες, γιατί έχουν εντελώς διαφορετική ατζέντα από αυτή, απλά προσποιούνται ότι στο όνομα μιας δήθεν ευρωπαϊκής αλληλεγγύης νοιάζονται για τη φτωχή, αλλά τίμια Ελλάδα και θέλουν να της μάθουν τι θα πει ελευθερία και μεταρρύθμιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό καθόλου που τους νοιάζει».

 

Ερωτώμενος για την επόμενη μέρα σε περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία, ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε: «Ο Σόιμπλε δεν έχει βγάλει ποτέ από το μυαλό του τη δυνατότητα να σε σπρώχνει στο Grexit. Βέβαια αυτό είναι αντίθετο με μεγάλα κομμάτια της γερμανικής άρχουσας τάξης, συμπεριλαμβανομένης και της καγκελαρίου. Οτι θα το παίξουν αυτό το παιχνίδι θα το παίξουν κάποιοι.

 

Δεν πιστεύω ότι είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν είναι και απίθανο. Εχει μία μικρή πιθανότητα. Αυτό πάντα ήταν στο μυαλό του Σόιμπλε, ο οποίος το προωθεί. Αρα λοιπόν σε κανένα στάδιο, από τον καιρό της κρίσης, όταν ο Σόιμπλε ήξερε ότι είχε στο χέρι την ελληνική οικονομία, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο έγινε διότι απηύδησαν οι ευρωπαίοι με τους Ελληνες. Πάντα ήταν στο βάθος του μυαλού του και πάντα προσπαθεί να το εφαρμόσει».

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.