ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Δεν επιστρέφουμε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ρύθμιση χρέους

09:40 - 08 Μαρ 2017 | Οικονομία
Λαγκάρντ: Δεν επιστρέφουμε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ρύθμιση χρέους
Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα, διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του Center for Strategic International Studies στην Ουάσινγκτον με βασικό θέμα «Η απόλυτη ανάγκη να ενδυναμωθούν οι γυναίκες».

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου, τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Από την Ουάσινγκτον η κ. Λαγκάρντ απέστειλε παράλληλα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς του Ευρωπαίους εταίρους.

 

«Η εκτίμηση μας είναι ότι στον τομέα της οικονομίας θα πρέπει να συνεχίσει (η Ελλάδα) τη υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν την χώρα πιο παραγωγική και ανταγωνιστική επιτρέποντας της να επιστρέψει στην βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Θεωρούμε, όμως, ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό. Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσουμε να εμπλακούμε χρηματοδοτικά θα πρέπει αυτό το χρέος να χαρακτηρίζεται βιώσιμο. Πρέπει, επομένως, κάτι να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε χρηματοδότηση αν οι Ευρωπαίοι δεν λύσουν το θέμα. Αν εμείς παράσχουμε χρηματοδότηση, τότε θα πρέπει το χρέος να είναι βιώσιμο, τόσο στην εξυπηρέτηση του αλλά και την συνολική του αξία».

 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για να παρακαμφθεί τεχνικά ο σκόπελος του χρέους, σημείωσε πως θα μπορούσε να συμφωνηθεί μια μακρά επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε συνδυασμό με μια μείωση των επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Στον επίλογο της ομιλίας της τόνισε και πάλι τους βασικούς «δύο πυλώνες» που συγκροτούν την πάγια θέση του Ταμείο για το ελληνικό ζήτημα.

 

«Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή στηρίζεται πάνω σε αυτό που συχνά περιγράφω ως τους δύο πυλώνες του προγράμματος: ισχυρές διαρθρωτικές αλλαγές και βιωσιμότητα του χρέους».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 08 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.