ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αντικίνητρο» να κατευθύνονται τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην εξυπηρέτηση χρέους

14:13 - 15 Μαρ 2017 | Οικονομία
«Αντικίνητρο» να κατευθύνονται τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην εξυπηρέτηση χρέους
Το δυσβάστακτο χρέος αποτελεί όντως ένα τεράστιο «βαρίδι» για την ελληνική οικονομία, επισημαίνει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τονίζοντας ότι επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και ότι είναι απαραίτητη μια σοβαρή ελάφρυνσή του. Ωστόσο, η έκθεση δίνει έμφαση στο ότι όταν τα οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις κατευθύνεται για την εξυπηρέτησή του χρέους, αντί να την καρπώνονται οι πολίτες, τότε αυτό από μόνο του αποτελεί αντικίνητρο για τις κινήσεις αυτές.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού, υπολογίζεται ότι για την Ελλάδα το υψηλό χρέος μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 3% (σε ετήσια βάση).

 

Μάλιστα, όπως σημειώνεται επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται να επιδρά θετικά στην ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα αν το πρωτογενές πλεόνασμα αυξηθεί κατά 1%, ο ρυθμός ανάπτυξης του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,32%.

 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και σημειώνει ότι αναφορικά με αυτό η διεθνής εμπειρία αναδεικνύει δύο πτυχές:

 

α) η αναδιάρθρωση του υπερβολικού χρέους μιας χώρας καθίσταται επιτακτική όταν πλέον είναι φανερό ότι η εξυπηρέτησή του δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής ή της αναμενόμενης ανάπτυξης, ενώ και η παροχή ρευστότητας (μέσω νέων δανείων) δεν είναι αποτελεσματική λύση σε μακροχρόνιο ορίζοντα και,

 

β) η αναβολή ή η καθυστέρηση της αναγνώρισης της αναδιάρθρωσης ως μέρος της λύσης στο χρέος, μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις, όπως ακριβώς έχει συμβεί από το 2010 και ένθεν στην Ελλάδα.

 

Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης, όταν το χρέος είναι υπερβολικό και δυσβάστακτο, στο βαθμό που κάθε «κέρδος» που προκύπτει από τις μεταρρυθμίσεις (πχ. την αυξημένη φορολογία) ή τις επενδύσεις κατευθύνεται για την εξυπηρέτησή του χρέους (αντί να την καρπώνονται οι πολίτες της χώρας), τότε αυτό από μόνο του αποτελεί αντικίνητρο για τη χώρα για να υλοποιηθούν τα βήματα αυτά...

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.