ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: «Καλή ένδειξη η αναβάθμιση από Fitch» / Τι λέει η S & P

16:20 - 06 Μαρ 2007 | Οικονομία
«Μια πολύ καλή ένδειξη για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο Fitch οργανισμό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Νωρίτερα, ο υπουργός κατά την εισήγηση του στην Κυβερνητική Επιτροπή για το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων τόνισε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια να αυξάνουμε την αξιοπιστία της πολιτικής της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Επισήμανε δε ότι ότι μετά τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), ο μεσοπρόθεσμος στόχος, που είναι οι ισοσκελισμένοι ή ελαφρά πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, θα επιτευχθεί το αργότερο ως το 2012.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι θα διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το χρονικό διάστημα 2007-2009 με ένα μέσο ρυθμό 4%.

Προβλέπεται επίσης ο πληθωρισμός να συνεχίσει την πτωτική πορεία του, ενώ η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί με μέσο ρυθμό 1,8% τα επόμενα χρόνια και να μειώνεται η ανεργία, ώστε να περιοριστεί στο 6,5% το 2009.

Εξάλλου, οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς (6,5% το 2007, 7,3% το 2008 και 7,6% το 2009).

Τι λέει η S & P

Η Standard & Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγησή της 'Α' και 'Α-1' για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αντίστοιχα, ενώ διατήρησε τις προοπτικές σταθερές. "Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εμμένει στο πρόγραμμα σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, έχοντας μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κάτω από 3% του ΑΕΠ το 2006", είπε ο Trevor Cullinan, αναλυτής της Standard & Poor's.

"Ωστόσο, αυτή η σταθερότητα δεν θα είναι διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτογενείς δαπάνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2005 προέρχεται από τη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών, μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία και εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.