ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Εφιάλτης «Brussels Group» με στενό μαρκάρισμα εκτός έδρας

12:15 - 21 Μαρ 2017 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Εφιάλτης «Brussels Group» με στενό μαρκάρισμα εκτός έδρας
Brussels Group ξανά δύο χρόνια μετά τις δραματικές διαπραγματεύσεις του 2015 αποφάσισε τελικά το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα, όπου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί αναζητούν πολιτική συμφωνία για το εργασιακό, το ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία.

Συνεπώς, στις Βρυξέλλες μέχρι και την Πέμπτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την επίτευξη συμφωνίας στα δύσκολα ζητήματα, που είναι οι συντάξεις και η αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχει δεσμευτικός χρονικός στόχος, αλλά άτυπος, που είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο επόμενο Εurogroup, στις 7 Απριλίου.

Στο καίριο ερώτημα γιατί οι διαπραγματεύσεις μεταφέρονται στις Βρυξέλλες, θυμίζοντας τη δραματική περίοδο του 2015 με το περιβόητο «Brussels Group» που οδήγησαν στο χάος, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η επίσκεψη στην Αθήνα είχε πρακτικούς λόγους, δηλαδή την επιτόπια συλλογή στοιχείων, κάτι που έχει ήδη γίνει και σήμερα δεν είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι μάλλον επικοινωνιακός και η κυβέρνηση είναι αυτή που επιδίωξε τη μεταφορά τους στις Βρυξέλλες, γιατί αυτό που επιχειρεί να περάσει τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό της χώρας είναι πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει.

Πάντως, στις συναντήσεις αυτές δεν θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα από τα κράτη-μέλη, αλλά οι επικεφαλής των θεσμών από την πλευρά των δανειστών και οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Οπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, αλλάζει και η μεθοδολογία της διαδικασίας, δηλαδή εγκαταλείπονται προς το παρόν τα «περιφερειακά» θέματα της διαπραγμάτευσης και η επικέντρωση γίνεται στα σημαντικά ζητήματα, που είναι τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,8 δισ. για τη διασφάλιση των ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%, καθώς και τα εργασιακά.

«Θα με ρωτήσετε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, η απάντηση είναι όχι, αλλά θέλουμε συμφωνία το συντομότερο, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι στις 7 Απριλίου στη Μάλτα», είπε, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να βάλει επισήμως ορόσημο, προφανώς γιατί υπάρχει η αρνητική εμπειρία του 2015, όπου οι χρονικοί στόχοι ανατρέπονταν μήνα με το μήνα.

Απόφαση

Τη συνέχιση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες αποφάσισαν οι δύο πλευρές σε συνάντηση που έγινε υπό την αιγίδα του κ. Ντάισελμπλουμ πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών, στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαίοι αξιωματούχοι, ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, «στόχος είναι να αφήσουμε ανοιχτά ελάχιστα ζητήματα ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί, να τα κλείσουν και αυτά και να πάμε στο Εurogroup, στις 7 Απριλίου, με μια συμφωνία- πακέτο», τόνισε. Πρόσθεσε ότι αν φτάσουμε σε αυτό, τότε η διαδικασία θα επιταχυνθεί στη συνέχεια με συζητήσεις που θα υπάρχουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), εννοώντας το θέμα της συμμετοχής του, η οποία συνδέεται με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, στα δημοσιονομικά ανοιχτό είναι το θέμα των θετικών μέτρων, αλλά έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση τους.

Για τα εργασιακά, εκτιμούν ότι, παρά τις διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Για την προνομοθέτηση μέτρων, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα πακέτο της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. «Το γεγονός ότι διαφωνούμε σε σχέση με το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», τόνιζαν.

Προϋπόθεση η αξιολόγηση

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η πολιτική συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και για το χρέος, όπου οριοθέτησε ότι οι όποιες συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Μαΐου, δηλαδή θα ληφθούν αν χρειαστούν και θα υλοποιηθούν το 2018.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εστίασε τις βασικές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι σημείωσαν την ανάγκη αποφυγής καθυστέρησης γιατί αυτό είναι αρνητικό για την κατανάλωση και τις επενδύσεις και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

«Εχουμε σημειώσει πρόοδο σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση, αλλά απομένουν ακόμη θέματα ανοιχτά και η περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην οικονομία, στην κατανάλωση και τις επενδύσεις», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος τοποθέτησε την επόμενη μεγάλη δανειακή ανάγκη της Ελλάδας στις 11 Ιουλίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση πρέπει να τελειώσει πολύ νωρίτερα.

«Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη «να προχωρήσουμε, να δείξουμε το δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της χώρας αλλά και τη συνοχή της ευρωζώνης».

«Κάποια στιγμή οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και όχι να δίνουν οδηγίες στους από κάτω», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και το δράμα που ζήσαμε, ενώ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερότητα και οι επενδυτές μια καθαρή εικόνα.

Πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση

Το… νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες αποτέλεσε αφορμή για τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση κατά του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Τσίπρα. «Στις 20 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε “το τέλος της λιτότητας”. Αποδεικνύεται ότι ήταν ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών, καθώς συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει. Ολα αυτά, τη στιγμή που η οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και η χώρα μπαίνει ξανά σε περιπέτεια», τόνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η μοναδική αντιπολιτευτική γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι η διαρκής επένδυση στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Τον προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα δικαιωθεί. Η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σε υψηλότατο επίπεδο στις Βρυξέλλες, με στόχο μια συνολική συμφωνία», απάντησε, σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.