ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κεραυνοί» Τόμσεν: Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει μετά από μια 20ετία!

22:47 - 23 Μαρ 2017 | Οικονομία
«Κεραυνοί» Τόμσεν: Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει μετά από μια 20ετία!
Μια ομιλία που... έσταζε δηλητήριο για την Ελλάδα έδωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του πανεπιστημίου St Antony's College στην Οξφόρδη, προχωρώντας σε άκρως απαισιόδοξες τοποθετήσεις για το μέλλον της χώρας. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά χρόνια βοήθεια από τους εταίρους της προκειμένου να ορθοποδήσει ξανά», ανέφερε, ενώ προέβλεψε πως «η χώρα θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από μια εικοσαετία»!

Στην ομιλία του, ο Τόμσεν επεσήμανε πως «μόνο 5 από τις 16 αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπήρξε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των Θεσμών λόγω της πολιτικής κρίσης στην χώρα».

 

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ σχολίασε μάλιστα ότι εκτός από οικονομική κρίση η ελληνική περίπτωση ήταν μία πολιτική κρίση και κρίση ιδιοκτησίας του προγράμματος, λόγω των παρενεργειών από τα μέτρα αλλά και της πλήρους έλλειψης συναίνεσης.

 

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν αναφορικά με το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι άνω του 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, καθώς εξαιρούνται, επισημαίνοντας την απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

 

Πολύ καυστικά ήταν τα σχόλιά του και για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι έχουν πια χρονίσει και χρειάζεται διπλασιασμός της προσπάθειας για να ανοίξει μία κλειστή οικονομία.

 

Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν εκ βάθρων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και κυρίως στις κρατικές δαπάνες για τη συντήρησή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 2%.

 

Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

 

Να σημειωθεί ότι ο Τόμσεν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.

 

Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Βέβαια, ο κ. Τόμσεν παρέλειψε να προβεί σε κάποια... αυτοκριτική για τις κατά καιρούς λανθασμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Να σημειωθεί ότι ο Πολ Τόμσεν βρισκόταν στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο, Αχτσιόγλου και Σταθάκη, αλλά παράτησε τη... δουλειά στη μέση και βρέθηκε στην Οξφόρδη για την ομιλία στους φοιτητές, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως πίεση του Ταμείου για επικράτηση των θέσεών του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:53 - 23 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.