ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια τελευταίας στιγμής με αιχμή το χρέος

07:58 - 29 Μαρ 2017 | Οικονομία
Παζάρια τελευταίας στιγμής με αιχμή το χρέος
Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών αναμένεται να είναι το σημάδι ότι φτάνει το τέλος της διαδικασίας αξιολόγησης.

Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα έλθουν οι γνωστές φιγούρες στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πάντως εκκρεμότητες υπάρχουν, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά, κι αναμένεται να τεθούν  στο EuroWorking Group που θα γίνει αύριο Πέμπτη. Εκεί θα κριθεί εάν ια ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως την άλλη Παρασκευή, 7 Απριλίου, που συνεδριάζει το Eurogroup της Μάλτας.
Από την ελληνική πλευρά περιγράφεται μια εικόνα αισιοδοξίας ενώ η πίεση από τις ξένες πρωτεύουσες είναι μεγάλη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης με αιχμή και τη δΕΗ όπου και ένας παράλληλος πόλεμος συμφερόντων.
«Θα έχουμε τεχνική συμφωνία (SLA) ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή» καθώς «είναι ανοικτό ένα πολύ μικρό θέμα στα εργασιακά» ανέφερε την Τρίτη ο εν λόγω αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και τόνισε ότι «ο σταθμός είναι η 7η Απριλίου, πρέπει να έρθουν οι επικεφαλής στην Αθήνα» για να κλείσει η τεχνική συμφωνία. Το  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την , μάλιστα, ότι έχει δρομολογηθεί το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ με πρόγραμμα που θα εκτείνεται ως το τέλος του ευρωπαϊκού μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο του 2018.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι νομίζετε» δήλωσε παράλληλα χθες ο κ. Τσακαλώτος. Κεντρικό πάντως στην ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι και πάλι το θέμα του χρέους που αποτελεί και το μεγάλο στόχο της ελληνικής πλευράς.
Καθώς, όπως φαίνεται, η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα και πέραν του 2018, για το 2019 και το 2020, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα αντίβαρο για την πολιτική διαχείριση της όλης συμφωνίας.  Κι αυτό δεν είναι άλλο από το πακέτο των μεσοπρόθεσμων  μέτρων για το χρέος που ωστόσο «σκοντάφτουν» στο Βερολίνο.
Ο υπουργός οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη σημείωσε ότι το πακέτο των μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) έχει κλειδώσει. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο καθώς θα ληφθούν και 2% αναπτυξιακά μέτρα.
Ωστόσο τα μέτρα αυτά είναι προφανές όι άλλους θα πλήξουν κι άλλους θα ωφελήσουν. Ο λογαριασμός των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 5.900 ευρώ από το 2019, με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, και με παράλληλη μείωση συντάξεων από το 2019.
Παράλληλα μένει να αποσαφηνιστεί το ποια θα είναι τα αναπτυξιακά μέτρα. Πάντως  μένει να φανεί εάν είναι υπαρκτό το σενάριο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, του ΦΠΑ ή κάποια ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για την μεσαία τάξη... την οποία ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι την έχει «ζορίσει» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είχε ως «απόλυτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της φτώχειας».
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:16 - 29 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.