ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφραγίδα» στα νέα μέτρα βάζει το EuroWorking Group

08:34 - 30 Μαρ 2017 | Οικονομία
«Σφραγίδα» στα νέα μέτρα βάζει το EuroWorking Group
Το λογαριασμό για τους Έλληνες πολίτες αναμένεται να συντάξει σήμερα το Euro Working Group στη βάση των προτάσεων που θα καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε μια προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία και να δοθεί το τελικό πράσινο φως από το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ο λογαριασμός φτάνει τα τα 4,2 δις. ευρώ προκειμένου ώστε να υπάρξει καθαρό αποτέλεσμα στα 3,8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα νέα μέτρα που θα τεθούν από το 2019 σε ισχύ και θα καταγραφούν στην τεχνική συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα ακολουθήσει δεύτερη συμφωνία με το ΔΝΤ μετά από γύρο συζήτησης στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον στην διάρκεια της εαρινής συνόδου (21-23 Απριλίου).


Εκεί όπως είναι φυσικό λόγω και του καταστατικού του Ταμείου που δεν επιτρέπει το δανεισμό χωρών που δεν έχουν βιώσιμο χρέος θα τεθεί το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που ωστόσο συναντά τις αντιδράσεις του Βερολίνου, αλλά είναι το βασικό πολιτικό επιχείρημα της Αθήνας ώστε να περάσει το νέο σκληρό πακέτο μέτρων.

 

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συμφωνία είναι κοντά αλλά μένουν λεπτομέρειες να διευκρινιστούν. Μάλιστα χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τους θεσμούς κατέβαλε προσπάθεια να κλείσει τις εκκρεμότητες μια από τις οποίες είναι και μια δήλωση για το χρέος που όπως αναφέρθηκε θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο. Επίσης σε εκκρεμότητα είναι τα αντίμετρα αλλά και κάποια ζητήματα με τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

 

Πάντως ήδη η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά τη διαδικασία του μασάζ στους βουλευτές που βλέπουν κι ακούν έντρομοι την ανάγκη υπερψήφισης νέου πακέτου μέτρων καθώς αυτός , θα περιλαμβάνει:

  • Τσεκούρι στο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες για τα εισοδήματα του 2019. Πλέον το όριο διαμορφώνεται στις 5.600 – 5.900 ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι θα συνοδεύεται με παράλληλη μείωση του πρώτου συντελεστή στο 20% από 22% που εφαρμόζεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
  • Μείωση των συντάξεων από το 2019, η οποία ενδεχομένως θα γίνει σταδιακά ίσως εντός διετίας αντί της εφάπαξ μείωσης που ζητούσε το ΔΝΤ και της τριετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγεται η λύση της κλιμακωτής μείωσης ανάλογα με το ποσό της σύνταξης και προστασία έως τα 700 ευρώ.
  • Αύξηση στο 6% από 5% του μηνιαίου ορίου των απολύσεων. Οι δανειστές ζητούσαν 10%.
  • Πώληση από το 2018 του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
  • Νέα μέτρα λιτότητας 4,2 δισ. ευρώ για να εξοικονομηθούν 3,8 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.