• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Κρέτσου:Κονδύλια 20 δισ. ευρώ για την Ελλάδα μέσω ΕΣΠΑ

09:10 - 07 Απρ 2017 | Οικονομία
«Η πολιτική συνοχής έχει συμβάλει στον συγκερασμό των επιτευγμάτων της γεωργίας, με την οικονομία που βασίζεται στη γνώση» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου, επισκεπτόμενη την εταιρία αγροτικών πληροφοριακών συστημάτων «Agrostis», σε θερμοκοιτίδα καινοτόμων επιχειρήσεων στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι η επιχείρηση που επισκέφθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία επιχορηγήθηκε από το ΕΣΠΑ (2007-2013) είναι ένα σχετικά μικρό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 150.000 ευρώ. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί από άποψη μεγέθους με το έργο των Τεμπών, αλλά δείχνει «το πώς με περιορισμένους πόρους, μπορεί κανείς να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο για την οικονομία».

 

«Χαιρόμαστε πολύ βεβαίως, που υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες σαν αυτή, που συνδυάζουν την γεωργία, τον τουρισμό, πρωτοβουλίες αειφορικές, πρωτοβουλίες που ανοίγουν τις επιχειρήσεις προς την παγκόσμια αγορά, ανοίγουν θέσεις εργασίας και βεβαίως συμβάλλουν στην ανάπτυξη σε αυτές τις δύσκολες εποχές» δήλωσε η κ. Κρέτσου.

 

Υπενθύμισε ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2007-2013), της δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλει ως ευρωβουλευτής στην τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, «που επέτρεψε στην Ελλάδα να επωφεληθεί από το 100% των κονδυλίων και μάλιστα το ποσοστό χρηματοδότησης να ανέλθει στο 100% - χωρίς να χρειαστεί δηλαδή να μπει έστω και ένα ευρώ από εθνικά κονδύλια».

 

«Επίσης, η προχρηματοδότηση ανήλθε στο 7%, ενώ ο μέσος όρος για τα άλλα κράτη-μέλη είναι μόνο 1%. Άρα λοιπόν, σε δύσκολους καιρούς καταφέραμε να παράσχουμε στην Ελλάδα την απαιτούμενη ρευστότητα. Και ως ευρωβουλευτής, και τώρα ως επίτροπος, είμαι πολύ υπερήφανη που κατάφερα να συμβάλω, ώστε να μη χάσει η Ελλάδα ούτε ένα ευρώ» συμπλήρωσε.

 

Μιλώντας για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) η κ. Κρέτσου τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί τα δύο δισ., και απομένει να επιταχυνθεί η επιλογή των νέων έργων κι η υλοποίηση τους. «Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η πολιτική συνοχής» είπε, χαρακτηρίζοντάς την, ως «συγκολλητική ύλη που συνδέει τους ευρωπαϊκούς λαούς» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι χρησιμοποιούμε τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής, για το καλό των λαών της Ευρώπης», είτε με έργα για υποδομές, είτε για την γεωργία.

 

«Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε ότι η πολιτική συνοχής έχει πραγματικά προστιθέμενη αξία για τον ευρωπαίο πολίτη» πρόσθεσε η κ. Κρέτσου.

 

Την επίτροπο συνόδευαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άρης Περουλάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:52 - 07 Απρ 2017
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman