ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτό είναι το Ν/Σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-Παπαδημητρίου: Εργαλείο ανάπτυξης

13:44 - 10 Απρ 2017 | Οικονομία
Αυτό είναι το Ν/Σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό-Παπαδημητρίου: Εργαλείο ανάπτυξης
Το Ν/Σ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα μπορέσει να βοηθήσει βιώσιμες επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Αυτό τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξη κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας.
Όπως αναφέρθηκε ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των ληξιπροθέσμων οφειλών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να θεραπεύει όλες τις ανισότητες που υπάρχουν.
 
Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε ότι «ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν θεραπεύει ανισότητες, δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε πάντως ότι  σκοπός  και υποχρέωση είναι να «διασωθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια όσο και τα έσοδα του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων».
 
Μάλιστα αντέκρουσε τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί  από  τραπεζικούς και επιχειρηματικούς φορείς αναφορικά με την  πολυπλοκότητα της διαδικασίας,  αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συμφόρηση στα δικαστήρια, από το πλήθος των αιτήσεων, λέγοντας ότι προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες. 
 
Στην διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή, εισάγεται σήμερα στις επιτροπές της και σύμφωνα με τον υπουργό, θα έχει ψηφιστεί από την ολομέλειά έως τα τέλη του μήνα.
 
Ειδικότερα το  νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προβλέπει την ένταξη σε αυτόν όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, εταιρικού τύπου, ύψους κύκλου εργασιών που έχουν όφειλες προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία ή τρίτους  και οι οποίες έχουν  βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 .
 
Το νομοσχέδιο  το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την ψήφιση και δημοσίευση του στο ΦΕΚ προβλέπει  ότι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις θα ακολούθου ιδία διαδικασία  έως  ένα στάδιο και εν συνεχεία θα διαχωρίζει την διαδικασία ανάμεσα σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις καθώς για τις πρώτες   προβλέπει και την υποχρεωτική συμμετοχή εμπειρογνώμονα.
 
Οι ρυθμίσεις 
 
Θέτει υποχρεωτικούς κανόνες στο πλαίσιο διαμόρφωσης του περιεχομένου της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών που υπογράφεται μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. 
 
Για τον υπολογισμό των ποσών και των τυχόν άλλων ανταλλαγμάτων διανομής μεταξύ των πιστωτών, από τις απαιτήσεις αυτών αφαιρείται προηγουμένως, μεταξύ άλλων ποσοστό  95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. 
 
Επίσης οι  εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ πιστωτικών ιδρυμάτων, του Ε.ΤΕ.ΑΝ. Α.Ε., καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που έχει χορηγήσει εγγύηση για δάνεια οποιουδήποτε είδους, ακολουθούν τις απαιτήσεις υπέρ των οποίων χορηγήθηκαν, όπως οι απαιτήσεις αυτές ρυθμίζονται με τη συμφωνία.
 
 Εφόσον η συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν τηρηθεί από τον οφειλέτη, οι ανωτέρω φορείς ευθύνονται μόνο για την καταβολή του αντίστοιχου εγγυημένου ποσοστού του ανεξόφλητου κεφαλαίου, σύμφωνα με τους όρους χορήγησης της εγγύησης.
 
-Από την κατάθεση της αίτησης για την επικύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών και έως την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας αναδιάρθρωσης αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση απαιτήσεων που ρυθμίζονται από τη σύμβαση.
 
- Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει προς οποιονδήποτε πιστωτή οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ο πιστωτής δικαιούται να ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους, καταθέτοντας αίτηση στο δικαστήριο που επικύρωσε τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών ή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου έχει έδρα ο οφειλέτης, αν η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών δεν έχει επικυρωθεί.
 
- Η αίτηση εκδικάζεται κατά τις διατάξεις της εκούσιας δικαιοδοσίας. Με την ακύρωση της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών αναβιώνουν οι απαιτήσεις των πιστωτών κατά του οφειλέτη και των συνοφειλετών. -
 
Τίθενται ειδικότεροι υποχρεωτικοί κανόνες για την ένταξη οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. 
 
Το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να προβούν σε αναδιάρθρωση οφειλών προς αυτούς συμπεριλαμβανομένης και της διαγραφής μέρους αυτών ωστόσο είναι άκυρος ο όρος σύμβασης αναδιάρθρωσης, που προβλέπει την αποπληρωμή σε περισσότερες από 120  δόσεις ή ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν το μήνα, την καταβολή μηνιαίας δόσης μικρότερης των 50 ευρώ, την παροχή περιόδου χάριτος, ή την ικανοποίηση απαιτήσεών με άλλα ανταλλάγματα αντί χρηματικού ποσού.
 
 Τέλος η  διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, που αναπτύσσεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών  και όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου  στις αρχές Ιουλίου θα είναι σε πλήρη λειτουργία.
 
Γιώργος Αλεξάκης 
 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.