ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΒΕΘ: Σωτήριος για την αγορά ο εξωδικαστικός, χρειάζονται βελτιώσεις

11:22 - 12 Απρ 2017 | Οικονομία
ΒΕΘ: Σωτήριος για την αγορά ο εξωδικαστικός, χρειάζονται βελτιώσεις
«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί ένα θετικό βήμα, έστω και σημαντικά αργοπορημένο, προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης τόσο του τραπεζικού, όσο και του επιχειρηματικού τοπίου στη χώρα. Το γεγονός πως για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της, προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της, αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη», αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Όπως ωστόσο συμπληρώνει, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα δώσουν τη δυνατότητα στην πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ένταξη στη ρύθμιση. 

 

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο για την αγορά που βουλιάζει καθημερινά, ωστόσο τα κριτήρια ένταξης σε αυτόν είναι πολύ αυστηρά και μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κινδυνεύει να μείνει εκτός ρύθμισης», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως «το κριτήριο να μην μπορεί μια επιχείρηση να υπαχθεί στο Νόμο, αν το 85% των συνολικών οφειλών της ανήκει σε έναν πιστωτή, θέτει προσκόμματα στην ένταξη σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων, διότι είναι σύνηθες μια μικρομεσαία επιχείρηση να διατηρεί τον δανεισμό της σε έναν μόνο πιστωτικό φορέα».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, προβληματισμό δημιουργεί και το γεγονός πως για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό απαιτείται να έχει τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση κατά την τελευταία τριετία. «Το εν λόγω κριτήριο δυσχεραίνει ιδιαίτερα την ένταξη χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς η τελευταία τριετία ήταν εξαιρετικά δυσμενής λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:26 - 12 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.