ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ:Δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι μας

17:00 - 20 Απρ 2017 | Οικονομία
Λαγκάρντ:Δεν συμμετέχουμε στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι όροι μας
Έχω πει πολλές φορές ότι για να μπει το ΔΝΤ πρέπει να καλύπτονται δυο σκέλη: οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη της συνόδου του Ταμείου.

Όπως συμπλήρωσε, «βλέπουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες σημείωσε ότι πρέπει να είναι αξιόπιστές. Συμπλήρωσε ότι με την επιστροφή των θεσμών θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. Υπάρχουν και άλλοι τομείς αλλά «πάμε καλά».

 

Για το θέμα θέμα του χρέους διευκρίνισε πως πρέπει να γίνει ανάλυση. Χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία.

 

Πρέπει να είναι λογικά, δήλωσε και επανέλαβε ότι από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που απαιτείται μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου υπογράμμισε πως τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά, ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό.

 

Η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ακόμη πως «δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι μας και γι' αυτό δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα». Παραδέχεται πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις, αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

 

Οι μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα, ανέφερε, πρέπει «να οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και να μην έχουν προσωρινά αποτελέσματα, όπως έχει γίνει κάποιες φορές στο παρελθόν».

 

Επισήμανε ακόμη πως οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι απολύτως απαραίτητη και πως το σημερινό σύστημα οδηγεί σε αθροιστικά συσσωρευμένο έλλειμμα.

 

Επίσης ο διευθυντής του τομέα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ, απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε πως η εκτίμηση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι προσωρινή και πως τελεί υπό αναθεώρηση. «Δεν έχουμε τελικά μεγέθη αλλά εκτιμήσεις για το 2016», ανέφερε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αν το 3,3% επιβεβαιωθεί, τότε θα έχει ξεπεραστεί σημαντικά ο αρχικός στόχος (0,50%).

 

Ξεκαθάρισε ωστόσο πως αυτή η υπέρβαση του στόχου έχει βασιστεί και σε προσωρινά μέτρα. Για το εάν η ελληνική οικονομία μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά έτη, ο ίδιος αποσαφήνισε πως από την πλευρά του το ΔΝΤ  θεωρεί πως ρεαλιστικός στόχος για τα μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα είναι 1,5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:05 - 20 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.