ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ οι προτάσεις της κυβέρνησης

10:10 - 29 Απρ 2017 | Οικονομία
Κεντρικά ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά. Ουσιαστικά μόνο το θέμα της ενέργειας φαίνεται να έχει κλείσει από τα βασικά, κάτι που βέβαια διευκολύνει σημαντικά την άρση των αδιεξόδων. Κατά τα λοιπά η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την πίεση για σειρά ζητημάτων που ξεκινούν από το συνταξιοδοτικό, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, μέχρι τα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2018 ή τους μηχανισμούς για τη λήψη των μέτρων – αντιμέτρων.
Στο φόντο αυτό η αισιοδοξία για σύντομη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και δη μέχρι την Κυριακή φαντάζει δύσκολη. Πάντως και το Σάββατο  αναμένεται να συνεχιστούν  οι διαπραγματεύσεις με ορίζοντα νε επεκταθούν και την ερχόμενη πρώτη εβδομάδα του Μάη.
 
Υπάρχει «συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός από το πακέτο των συντάξεων που δεν είναι μόνον τεχνικό έχει και  πολιτικές πτυχές» ανέφερε την Παρασκευή κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας των συζητήσεων στο κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
 
Έτσι τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα εργασιακά αλλά και η «ανατομία» του πλεονάσματος που έφτασε το 2016 4,2%, ώστε να φανεί ποιο τμήμα του είναι μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα. Άλλωστε αυτή η συζήτηση γίνεται και στο φόντο της προσγείωσης των προσδοκιών για την κίνησης του ΑΕΠ, που επηρεάζει καταλυτικά το δημοσιονομικό σενάριο.
 
Κλειδί η βιωσιμότητα των μέτρων
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο θέτει  νέα θέματα στις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα μέτρων που φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα αλλά και ζητήματα  που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, νωρίτερα την Παρασκευή τόνισε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει κάποια θέματα, που δεν ήταν στην ατζέντα σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, γίνεται εκτενής συζήτηση σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, αναλύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016.»
 
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, θα εξεταστεί τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.
 
Κατά πάγια τακτική του το ΔΝΤ ζητεί να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα συγκεκριμένα στοιχεία για να οριστούν οι κινήσεις για τα επόμενα έτη. Ασφαλώς, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείεται το Ταμείο να θέσει και νέα αιτήματα για επιπλέον μέτρα.
 
Επίσης στις συζητήσεις που συνεχίζονται τίθεται και το πακέτο μέτρων 450 εκατ. ευρώ περίπου που από το τέλος του 2016 έχει δεχτεί η Ελληνική κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το Ταμείο και να δεχτεί τα σενάρια για τη δημοσιονομική πορεία του επόμενο έτος. Πάντως και αυτά στο φόντο των προσγειωμένων προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ τίθενται στη βάσανο της συζήτησης. Σημειώνεται βέβαια ότι το πακέτο αυτών των μέτρων ήταν κύρια από το μέτωπο των δαπανών, δηλαδή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, κατάργηση φοροαπαλλαγών (που προβλεπόταν από το SMoU του 2016) με επίκεντρο τη μείωση/κατάργηση της έκπτωσης φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών αλλά και σειρά επιδομάτων περιλαμβανομένου του επιδόματος θέρμανσης.
 
Σημειώνεται ότι κορυφαία τραπεζική πηγή δήλωσε ότι η εκτίμηση της Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη φέτος είναι ότι αυτή θα κινηθεί στο 1,9-2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5-2,7%. Κι αυτό σίγουρα βάζει σε νέα βάση τη δημοσιονομική συζήτηση συνολικά.
 
Τα κόκκινα δάνεια
 
Στο πεδίο των χρηματοοικονομικών πάντως θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα για  τα «κόκκινα» δάνεια  που εγέρθηκαν από το ΔΝΤ. Εδώ άλλωστε είναι κι ένα πεδίο όπου συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και κρίνεται η πορεία της Ελληνικής επιχειρηματικότητας τα επόμενα χρόνια.
 
Πρόκειται ασφαλώς για νέες εξελίξεις που προβληματίζουν την κυβέρνηση, που είχε την ελπίδα πως μέχρι την Κυριακή θα μπορούσε να πετύχει μία συμφωνία, που θα μπορούσε να κλείσει οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Οι συμφωνία επί σημείων
 
Σύμφωνα όμως με κυβερνητικό παράγοντα στο φορολογικό πακέτο υπάρχει συμφωνία, όπως και στα μέτωπα της ενέργειας, παιδείας και υγείας. Στο πεδίο της αγοράς ενέργειας η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση κάτω από το 40% το ποσοστό των λιγνητικών μονάδων της ΔΕΗ που θα πωληθεί. Δεν θα περιλαμβάνεται ονομαστικά στην συμφωνία η πώληση υδροηλεκτρικών.
 
Προβλέπεται επίσης περιορισμός στις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που υποχρεούται να δημοπρατήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσα στο 2017 από το 20% (αρχική απαίτηση δανειστών) σε 16% φέτος (σε 19% το 2018 και 22% το 2019), ενώ θα υπάρχει ειδική μνεία για την διευθέτηση των Χρεώσεων ΥΚΩ αλλά και για άλλα τεχνικά θέματα της αγοράς.
 
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι έντονο παρασκήνιο για το χρέος που αποτελεί κι ένα βασικό σημείο που «επενδύει» η Ελληνική πλευρά.
 
«Η ΕΚΤ θέλει πολύ συγκεκριμένη δήλωση για το χρέος. Για να εντάξει την Ελλάδα στο QE θέλει νομικά κείμενα και όχι πολιτικές δηλώσεις από το Eurogroup του Μαΐου. Αν πάρει τις δεσμεύσεις που θέλει, προλαβαίνουμε να μπούμε στο QE τον Ιούλιο», δήλωσε ανώτερη τραπεζική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα πρέπει στις 22 Μαΐου να υπάρξει κατ' ελάχιστον μια πολύ συγκεκριμένη δήλωση του Eurogroup για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
 
«Δεν έχω δει θέματα που μπορεί να είναι εμπόδιο στη συμφωνία», σχολίασε η ίδια πηγή, ενώ για το πλεόνασμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν καλό που το πετύχαμε αλλά δεν πρέπει να είναι τόσο υψηλό.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 14:33 - 29 Απρ 2017
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.