ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Η Ελλάδα δεσμεύεται σε περισσότερη λιτότητα

13:38 - 02 Μαϊ 2017 | Οικονομία
WSJ: Η Ελλάδα δεσμεύεται σε περισσότερη λιτότητα
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της σύναψαν μια συμφωνία για νέα μέτρα λιτότητας, διατηρώντας σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης και ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους που "προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων ετών, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία της ελληνικής οικονομίας", αναφέρει η WSJ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι με την παραχώρηση περισσότερης λιτότητας –που περιλαμβάνει και περικοπές συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης- θα μπορέσει να κερδίσει κάτι μεγαλύτερο. Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ.


"Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της τελευταίας φάσης της κρίσης στην Ελλάδα", τόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικών που εκπροσώπησε την Ελλάδα στις συνεδριάσεις του Eurogroup την περίοδο 2012-2014.

 

Η σημερινή συμφωνία θα απελευθερώσει περί τα 7 δισ. ευρώ χωρίς τα οποία η Ελλάδα θα ήταν αφερέγγυα μέχρι τον Ιούλιο. Αλλά το πιο σημαντικό, καθορίζει τις προϋποθέσεις για τις συζητήσεις –πιθανώς μέχρι το τέλος Μαΐου- με τους πιστωτές σε μια συμφωνία για την επιμήκυνση της λήξης και τη μείωση των πληρωμών για το ελληνικό χρέος.

 

Η WSJ επισημαίνει πως εάν το χρέος γίνει πιο βιώσιμο, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ουσιαστικά ανοίγοντας το δρόμο για την Αθήνα, να επιστρέψει στις αγορές για χρηματοδότηση.

 

Με βάση τους κανόνες τις ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα θα αγόραζε περί τα 3 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο, "εάν η χώρα καταστεί επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το κόστος δανεισμού θα μειωθεί, η Ελλάδα θα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών, ένας σημαντικός παράγοντας για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης", τόνισε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

 

Τραπεζίτες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές θα μπορούσε να επιστρέψει τώρα. Οι επενδυτές στρέφονται προς τα πακέτα επισφαλών δανείων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για το ελληνικό real estate, οι τιμές των οποίων είναι χαμηλότερες σχεδόν κατά το ήμισυ από την αρχή της κρίσης. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες στον τουρισμό.

 

"Το timing είναι σωστό και η ώρα είναι η κατάλληλη", δηλώνει ο Γιάννης Κουδούνης, του ελληνοαμερικανικού consortium EXIN. "Η ελληνική οικονομία είναι κοντά στον πάτο –αν δεν τον έχει πιάσει ήδη- και θα αντιστρέψει την πορεία της. Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί", τόνισε ο ίδιος.

 

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΧΙΝ και το κινεζικό fund Fosun, είναι τα δύο φαβορί για την αγορά ενός πλειοψηφικού ποσοστού σε ένα μεγάλο ασφαλιστικό ταμείο.

 

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, εάν η ΕΚΤ συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμά της, η Αθήνα μπορεί να αναμένει ότι θα πουλήσει ομόλογα με ένα επιτόκιο της τάξης του 4%. Αν και είναι υψηλότερο από το 1% που πληρώνει τώρα για τα κεφάλαια διάσωσης, μια επιστροφή στις αγορές θα βοηθούσε στη μείωση των επιτοκίων που πληρώνουν τώρα οι ελληνικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις για την έκδοση ομολόγων.

 

Θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα είναι αποκλεισμένες από τις αγορές ομολόγων. Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν βγει στις αγορές και έχουν εκδώσει πενταετή ομόλογα με κουπόνι περί το 3,5% όπως οι Motor Oil και ΟΠΑΠ, αλλά οι μικρές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

 

Παραμένουν ωστόσο τεράστια εμπόδια, αναφέρει η WSJ. Τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας σημαίνουν ότι το ΔΝΤ δεν αναμένει τη χώρα να παρουσιάσει αύξηση ΑΕΠ περισσότερο από το 1% μακροπρόθεσμα.

 

Η επιμονή των πιστωτών της Ελλάδας για μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα σημαίνει ότι η χώρα, το χρέος της οποίας διαμορφώνεται στο 179% του ΑΕΠ, θα ζει με εξαιρετικά αυστηρούς προϋπολογισμούς τα επόμενα χρόνια.

 

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βυθιστεί στα NPLs, τα οποία ανέρχονται στο 45% των συνολικών δανείων, συμβάλλοντας σε μια σταθερή συρρίκνωση της ιδιωτικής πίστωσης από τα τέλη του 2010. Και δεν αναμένει σύντομα για πλήρης λύση στο πρόβλημα των NPLs.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.