• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Βαρουφάκης: Ο Μακρόν ήθελε να σώσει την Ελλάδα

15:53 - 02 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Στην κούρσα του Β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και στη μάχη των δυνάμεων της δημοκρατίας και του φιλοευρωπαϊσμού ενάντια στο φάσμα της εκλογής της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν παρεμβαίνει με άρθρο του στην γαλλική εφημερίδα Le Monde ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βαρουφάκης που ήταν υπουργός Οικονομικών την ίδια περίοδο που ο νυν υποψήφιος για την γαλλική προεδρία υπηρετούσε στην αντίστοιχη θέση, υπενθυμίζει πως ο Μακρόν ήθελε «να σώσει την Ελλάδα» και κατ’ επέκταση και την Ευρώπη ως προοδευτική ιδέα και για τούτο οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα πρέπει να τον προτιμήσουν έναντι της Λεπέν.

Ο Βαρουφάκης απευθύνεται με την παρέμβασή του κυρίως σε εκείνους τους ψηφοφόρους της αριστεράς που πιθανώς θα απείχαν από την ψηφοφορία, ή δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν τον Μακρόν, επιδεικνύοντας την αντίθεσή τους στο οικονομικό του πρόγραμμα, που κλίνει προς τον φιλελευθερισμό.

Προς αυτούς ο Βαρουφάκης δηλώνει πως «ναι μεν έχουν όλο το δίκιο» να είναι θυμωμένοι με τον Μακρόν «για το πρόγραμμά τους που προβλέπει την απορρύθμιση της αγοράς», υπέρ της αναπροσαρμογής της ζώνης του ευρώ που θα δημιουργήσει «έναν λάιτ φεντεραλισμό» και για μία «ένωση λιτότητας» που θα αναγκάσει τη Γαλλία να απεμπολήσει τον έλεγχο στα δημοσιονομικά της απέναντι στον κοινό προϋπολογισμό της «μακρο-οιοκονομικά ασήμαντης ευρωζώνης», αλλά τους υπενθυμίζει πως ο Μακρόν στις δύσκολες εκείνες ώρες της διαπραγμάτευσης «αποκάλυψε μία πλευρά που λίγοι προοδευτικοί γνωρίζουν».

Ο Έλληνας πρώην υπουργός τονίζει στο άρθρο του πως ο «Εμανουέλ», όπως απευθύνεται στον υποψήφιο πρόεδρο, το καλοκαίρι του 2015 «την ώρα που η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας και η κυβέρνηση του Βερολίνου στραγγάλιζαν τις προσπάθειες της νεοεκλεγμένης αριστερής κυβέρνησής μας να απελευθερώσει την Ελλάδα από τον ζυγό του χρέους».

Ο ίδιος τονίζει πως πρώτιστη ανάγκη τώρα είναι, όπως και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στο προηγούμενο παράδειγμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία του 2002 —όταν τότε ήσαν αντιμέτωποι ο πατέρας της Λεπέν με τον Ζαν Σιράκ— οι προοδευτικοί να συνταχθούν με τις άλλες δυνάμεις ενάντια στην απειλή της ακροδεξιάς, αναστέλλοντας τις αντιδράσεις τους για αργότερα.

Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει πως στον Μακρόν υπόσχεται «πως ναι μεν πρόκειται να κινητοποιηθώ πλήρως για να σας βοηθήσω να ηττηθεί η Λεπέν αλλά θα συνταχθώ και με την ίδια ζέση στις επόμενες διαμαρτυρίες των «Ολονυκτιών» ενάντια στην κυβέρνησή σας —εάν και όταν ως Πρόεδρος προσπαθήσετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του δικού σας νεοφιλελεύθερου προγράμματος, που ήδη αποτελεί ένα αποτυχημένο μοντέλο».

«Σε καμιά περίπτωση η στήριξή μου δεν αντιστοιχεί σε προσχώρησή μου στο πρόγραμμα που έχει προτείνει ο υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν» υπογραμμίζει ο Βαρουφάκης.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman