ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Καθολικό «όχι» σε μέτρα, αντίμετρα-Στήνουν νέα διαπλοκή

18:55 - 03 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Μητσοτάκης: Καθολικό «όχι» σε μέτρα, αντίμετρα-Στήνουν νέα διαπλοκή
Καθολικό όχι στα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha το βράδυ της Τετάρτης, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και κατηγόρησε πως με τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης επιβάρυνε την οικονομία. Είπε πως τα αντίμετρα προϋποθέτουν "εξωφρενικά πλεονάσματα", ενώ επανέλαβε πως η συμφωνία αποτελεί "τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση".

«Η χώρα θα σέρνεται με τον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πως δεσμεύει την Ελλάδα για πολλά χρόνια.

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πολλές φορές πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν μεγάλο κόστος, ενώ επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να διατηρήσει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

 

"Εμείς θα φέρναμε καλύτερο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Ο κ.Τσίπρας δεν πήρε τίποτα", σημείωσε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως παρά τη συμφωνία ο στόχος για ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% και υποστήριξε πως αυτό συμβαίνει επειδή το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν καταστροφικό, λόγω της αβεβαιότητας.

 

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις επέκρινε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν και την 12η και την 11η σύνταξη γιατί υπάρχουν πολλές περικοπές. «Αυτός που έταζε 13η σύνταξη έρχεται να κόψει και τη 12η και την 11η» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Το σχέδιο της ΝΔ

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης στον Αντώνη Σρόιτερ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το μείγμα πολιτικής, που ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει στους δανειστές για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, επιμένοντας στο επιχείρημα «εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις». Σημείωσε πως επιμένει στο αίτημά του για εκλογές και υπογράμμισε πως το σχέδιό του για τη χώρα έχει άλλη φιλοσοφία από αυτό του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, όπως είπε, βρίσκονται σε άλλους κόσμους.

 

Ο αρχηγός της ΝΔ μίλησε συγκεκριμένα για την ανάγκη να υπάρχει ένας πολύ χαμηλός φορολογικός συντελεστής, της τάξης του 9%, και να μην ξεκινάει από το 22%, που είναι σήμερα. «Εάν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο, τότε πρέπει ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να είναι πολύ μικρότερος από το 20%, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» εξήγησε. 

 

Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της ΔΕΗ λέγοντας πως «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό», εκτιμώντας ότι επίκειται κατάρρευση της Επιχείρησης τον επόμενο μήνα.

 

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Βουλή όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει ούτε τα μέτρα ούτε τα αντίμετρα, όταν αυτά έρθουν στη Βουλή. «Χωρίς μέτρα, δεν υπάρχουν αντίμετρα» εξήγησε, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» της κυβέρνησης, γιατί αυτά είναι συνυφασμένα με τα μέτρα και κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ΝΔ συνομολογεί.

 

«Μπορούμε να συζητάμε ότι είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο; Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 4,5%, για να ταΐσουμε τα παιδιά στο σχολείο;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Συγγνώμη που θυμώνω λίγο, θεωρώ όμως ότι είναι προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης από τον κ. Τσίπρα» ενώ εξέφρασε την άποψη ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν.

 

Στο πλαίσιο αυτό αναρωτήθηκε με νόημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει το 2019 για να φέρει τα αντίμετρα που θα ελαφρύνουν την κοινωνία και δεν το κάνει από τώρα που έχει πετύχει πλεόνασμα πολύ πάνω από το στόχο.

 

"Από την στιγμή που πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο, πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία από τώρα και όχι το 2019", σημείωσε.

 

"Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση"

 

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πράξει αν το ΔΝΤ ζητήσει την υπογραφή του για να παραμείνει στο πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η απάντησή του, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι».

 

«Δεν υπογράφουμε καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το 3ο πρόγραμμα το οποίο και εμείς, αλήθεια είναι, το έχουμε στηρίξει» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εμείς λοιπόν δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα, δεν ψηφίζουμε τίποτα».

 

Νέα διαπλοκή με Σαββίδη

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και στο θέμα που έχει προκύψει με τον Ιβάν Σαβίδη, σημειώνοντας πως η πρόσφατη τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή, αλλά και η πρόσφατη συνέντευξη του επιχειρηματία "αναδεικνύουν την καινούρια διαπλοκή που στήνεται στο πρόσωπο του κ.Σαββίδη".

 

Ο ίδιος είπε πως δεν αντιδικεί με κανέναν, αλλά σημείωσε πως δεν μπορούσε να μην αναδείξει το θέμα με τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ.

 

"Όποιος αγοράζει μια επιχείρηση την αγοράζει με τις υποχρεώσεις της", σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 03 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.