ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s:Η συμφωνία αυξάνει τις πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους και QE

10:40 - 04 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Moody’s:Η συμφωνία αυξάνει τις πιθανότητες για ελάφρυνση χρέους και QE
Περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα φέρει ενδεχομένως η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οδηγώντας το χρέος της χώρας σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι, σύμφωνα με τη Moody’s.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η συμφωνία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση της δόσης της τάξης των 8 δισ. ευρώ, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις μεγάλες δανειακές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο.

 

Οποιαδήποτε σημαντική μείωση των δανειακών υποχρεώσεων στον επίσημο τομέα και ιδιαίτερα στους ευρωπαίους πιστωτές θα βελτιώσει τις προοπτικές αποπληρωμής προς τους ομολογιούχους και αυτό με τη σειρά του θα είναι ένα πολύ σημαντικό θετικό σημάδι για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου.

 

Επίσης, τονίζει η Moody’s, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πιθανό να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην επανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές και της εμπιστοσύνης των εγχώριων καταθετών.

 

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης εκφράζει την επιφυλακτικότητά του (όπως και το ΔΝΤ) σχετικά με το διάστημα που η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ για φέτος και για το επόμενο έτος, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο 0,5%-1% του ΑΕΠ.

 

Δεδομένης της αρνητικής επίδρασης της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στην ανάπτυξη, το ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,5% φέτος, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 2,7%.

 

Τέλος, σημειώνεται πως στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο 9% το 2019 αλλά και σε νέα συρρίκνωση του αφορολόγητου από το 2020. Η κυβέρνηση εκτιμά πως από αυτά τα μέτρα θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ τη διετία 2019-2020. Αν, ωστόσο, δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει το 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 04 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.