ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citi: To «κούρεμα» είναι μακρύτερα από την πεποίθηση Τσίπρα

14:23 - 10 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Citi: To «κούρεμα» είναι μακρύτερα από την πεποίθηση Τσίπρα
Στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στην πεποίθηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πως αυτή είναι κοντά, αναφέρεται σε σημερινό της note η Citigroup, τονίζοντας πως το ζήτημα αυτό παραμένει αβέβαιο και ως συνέπεια, αβέβαια παραμένουν τόσο το QE όσο και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, «η ελάφρυνση του χρέους είναι πιο κοντά από ποτέ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά το νομοσχέδιο για τις περικοπές των συντάξεων του 2019 είναι πιθανόν αντισυνταγματικό, όπως σημειώνει η Citigroup.
Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός απέκλεισε το σενάριο του ανασχηματισμού και είπε ότι «είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα», ενώ δεσμεύθηκε ότι για πρώτη φορά από το 2010 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν συνεπάγεται άμεση αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά μόνο δεσμεύσεις για δημοσιονομικά μέτρα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Επαναβεβαίωσε ότι εάν οι πιστωτές δεν σημειώσουν πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, τα μέτρα λιτότητας 2019-2020 δεν θα εφαρμοστούν.
Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η Citi, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου γνωμοδότησε ότι οι περικοπές των συντάξεων – οι οποίες θα πάνε στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα - είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν έγινε αναλογιστική μελέτη.
Όπως σχολιάζει η Citi, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί και επίσημα στις 22 Μαΐου, θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης πριν από τις πληρωμές που ου Ιουλίου.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα, παραμένει αβέβαιο αν θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους στο εγγύς μέλλον, και ειδικά λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Όπως τονίζει, η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ως μέρος του προγράμματος QE, και για την ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.