ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διάταξη...κλειδί για τον εξωδικαστικό-Προστασία δημοσίων υπαλλήλων και τραπεζικών στελεχών

08:43 - 15 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Η διάταξη...κλειδί για τον εξωδικαστικό-Προστασία δημοσίων υπαλλήλων και τραπεζικών στελεχών
Την τελευταία εκκρεμότητα στο πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κλείνει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση για την προστασία των δημόσιων υπάλληλων αλλά και των υπάλληλων των τραπεζών που θα προχωρούν τις αναδιαρθρώσεις – διαγραφές χρεών επιχειρήσεων.
Η  διάταξη αυτή δεν προβλέπει ασυλία για τους  υπάλληλους δημοσίου και τραπεζών. Αντίθετα  προσφέρει προστασία, από ποινικές και αστικές ευθύνες για πράξεις τους οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις χρεών στη βάση  μιας σειράς προϋποθέσεων. Κριτήριο είναι να μην ζημιώνεται  ο φορέας που εκπροσωπούν οι υπάλληλοι και τα στελέχη από τις ενέργειες τους.
 
Ωστόσο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδέχεται αυτό να γίνει η διάταξη προβλέπει ότι για τους δημόσιους υπάλληλους θα μπορεί να υπάρχει δίωξη μετά από αίτηση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Για δε τις τράπεζες ανάλογη αρμοδιότητα δίνεται σε μια  τριμελή επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν  ένας Αρεοπαγίτης και δυο Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τους  εμπεριστατωμένη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι θα έχει ισχύ για αναδιαρθρώσεις που θα γίνουν μετά την δημοσίευση του νόμου. Δηλαδή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.