ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ,Ευρωζώνη αναζητούν συμβιβασμό-Χρόνος και χρήμα τα ζητούμενα

22:08 - 23 Μαϊ 2017 | Οικονομία
ΔΝΤ,Ευρωζώνη αναζητούν συμβιβασμό-Χρόνος και χρήμα τα ζητούμενα
Ένα συμβιβαστικό σχέδιο φαίνεται πως εξετάζουν για την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ με βάση το οποίο θα διατεθούν τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσουν οι ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος, αναφέρουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

 

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

 

«Εάν όλα πάνε καλά, τότε σε τρεις εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία» εκτίμησε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα πως το ΔΝΤ αποδείχθηκε "δύσκολο" στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

 

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις κατηγορίες που τον θέλουν να βάζει εμπόδια στη συμφωνία. "Η Γερμανία δεν μπλοκάρει τίποτα σχετικά με την Ελλάδα. Εμείς απλώς είμαστε προσηλωμένοι στους κανόνες", σημείωσε.

 

"Οι γερμανικές θέσεις τυγχάνουν πάντα ευρείας στήριξης ανάμεσα στα μέλη του Eurogroup", έσπευσε να σημειώσει.

 

Εύσημα από Κομισιόν

 

Τη βεβαιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και τώρα είναι η σειρά των εταίρων της να κάνουν το ίδιο εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

 

«Είναι θετικό ότι το Eurogroup αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα σχετικά με το πακέτο πολιτικής και την εφαρμογή των προαπαιτουμένων» τόνισε ο Μ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι «εφικτή σύντομα».

 

«Καλούμε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και να τιμήσουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες» επισήμανε και κατέληξε λέγοντας πως «ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνεχίσει να εργάζεται για την διευκόλυνση μιας συνολικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».


 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.