ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Πλησιάζουν σε συμφωνία ΔΝΤ-Βερολίνο για την Ελλάδα

07:22 - 24 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να βρίσκονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Επικαλούμενη πηγές κοντά στις συζητήσεις, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι το Ταμείο έχει δείξει πρόθυμο να συμμετάσχει σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα.


Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα σηματοδοτούσε νίκη για τον Schäuble που έχει επιμείνει επανειλημμένα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.


Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ΔΝΤ θα μπορεί να καταβάλει χρήματα μόνο αν η Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο, αναφέρει η Handelsblatt.


Η Ελλάδα έχει απορρίψει τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.


Οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέος όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης το 2018, αλλά το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν έχει αρκετές λεπτομέρειες για τα σχέδια αυτά προκειμένου να διαθέσει νέα δάνεια στην Ελλάδα.


Ωστόσο, η συμφωνία του ΔΝΤ να συμμετάσχει [στο πρόγραμμα] θα επιτρέψει στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να καθησυχάσει τους επιφυλακτικούς βουλευτές στο γερμανικό κοινοβούλιο, προβάλλοντας το επιχείρημα πως το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα.


Ο τελευταίος συμβιβασμός θα δώσει στην Ελλάδα ένα περιθώριο να αναπνεύσει, λίγο πριν τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο, όταν η χώρα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 7,3 δισ. ευρώ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει τις επόμενες δόσεις, κερδίζοντας χρόνο για να προχωρήσει το ζήτημα του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

 

FT: Υπάρχει συμβιβαστικό σχέδιο ΔΝΤ - Ευρωζώνης


Για συμβιβαστικό σχέδιο ΔΝΤ - Ευρωζώνης κάνουν λόγο, άλλωστε, και οι Financial Times, χωρίς πάντως να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία.


Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα ανοίγει τον δρόμο για να φτάσουν στην Αθήνα τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.


Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρόταση προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.


Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 24 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.