ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καθυστερήσεις» με προαπαιτούμενα κάνει η κυβέρνηση, πιέζοντας για το χρέος

08:08 - 30 Μαϊ 2017 | Οικονομία
«Καθυστερήσεις» με προαπαιτούμενα κάνει η κυβέρνηση, πιέζοντας για το χρέος
Ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τα ειδικά μισθολόγια και τα εργασιακά καταθέτει στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει να κλείσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα, που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Μετά το Eurogroup της 22ης Μαϊου, η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό «χρωστούσε» περίπου 25 από τα 140 προαπαιτούμενα. Πέρασε περίπου δέκα από αυτά που αφορούσαν σε φορολογικά θέματα και πλέον απομένουν άλλα 15.

 

Αυτά έρχονται με το νέο πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις σε εργασιακά και δημοσιονομικά θέματα.

 

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση περνάει τα προαπαιτούμενα, ώστε να ικανοποιήσει τους δανειστές, ωστόσο, κάνει επίτηδες και κάποιες… καθυστερήσεις, ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

 

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αντιδράσει, αλλά η ελληνική κυβέρνηση για την ώρα αντιστέκεται και κρατάει πίσω ορισμένες υπουργικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα που είχε εγείρει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν  από τη δική τους πλευρά να ασκήσουν κάποιου είδους πίεση στους δανειστές. Η Ελλάδα θέλει συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μία καθαρή λύση για το χρέος και περιμένει από τους εταίρους της να ανταπεξέλθουν σε αυτή την πρόκληση.

 

Η κυβέρνηση αφήνει λοιπόν για την ώρα ανοιχτά κάποια προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα κάποια για τα οποία επέμεινε το ΔΝΤ και δεν θα τα κλείσει, αν δεν δει φως στο τούνελ του χρέους. Η επιλογή αυτή σχετίζεται και με την «απειλή» του Αλέξη Τσίπρα πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος και αποχωρήσει το Ταμείο, τότε δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία πίεσαν οι άνθρωποι της Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.