ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο λαθρεμπόριο καυσίμων, άπραγη η κυβέρνηση

10:43 - 31 Μαϊ 2017 | Οικονομία
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο λαθρεμπόριο καυσίμων, άπραγη η κυβέρνηση
Σε κατασταση "σοκ" βρίσκεται η αγορά καυσίμων, με το λαθρεμπόριο και την παραβατικότητα να θεριεύουν και με την κυβέρνηση που προεκλογικά δεσμεύτηκε για την είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής στον κλάδο να παραμένει άπραγη.

Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", η απουσία ελέγχων από τα ειδικά εξοπλισμένα οχήματα των ΚΕΔΑΚ, που εποπτεύονται από το υπουργείο Ενέργειας, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να παρατείνει μέχρι το τέλος του 2018 την ολοκλήρωση του συστήματος εισροών - εκροών, δημιουργούν περιβάλλον πλήρους ασυλίας σε κάθε είδους παραβάτες στην αγορά καυσίμων, οι οποίοι επωφελούνται τριπλά και από τα περιθώρια κερδοσκοπίας της αυξημένης από τις αρχές του έτους φορολογίας.

 

Οι έμποροι καυσίμων βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση που πλέον ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών και προτίθενται να χρηματοδοτήσουν μερικώς την επανέναρξη των ελέγχων.

 

"Ξεκινήστε άμεσα ελέγχους, προτιθέμεθα να συνδράμουμε στη χρηματοδότηση και προχωρήστε στην τμηματική έστω εφαρμογή του συστήματος εισροών - εκροών αν δεν μπορείτε να το ολοκληρώσετε νωρίτερα στο σύνολό του", είπαν στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας καυσίμων (ΣΕΕΠΕ), με τον οποίο συναντήθηκαν χθες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή για τους ελέγχους των ΚΕΔΑΚ το 2016 και τα οποία δημοσιεύει η Καθημερινή, η κατάσταση είναι δραματική σε σχέση με δύο χρόνια πριν:

  • Από 4.018 ελέγχους το 2014, το 2016 περιορίστηκαν σε μόλις 1.875, μειώθηκαν δηλαδή κατά 53%.
  • Από 40 αποφάσεις επιβολής προστίμων το 2014, το 2016 εκδόθηκαν μόλις 10, δηλαδή μειώθηκαν κατά 75%.
  • Το 2014 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 1.784.554 ευρώ και το 2016 πρόστιμα αξίας μόλις 178.191 ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 90%.
  • Ακόμη όμως και από αυτά τα πρόστιμα ελάχιστα ποσά εισπράχθηκαν. Συγκεκριμένα, από το 1,7 εκατ. ευρώ των προστίμων του 2014 στις αρμόδιες ΔΟΥ έφτασαν μόλις 125.543 εκατ. ευρώ, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγινε με τα πρόστιμα των δύο επόμενων ετών.

Σταθάκης: Οι έλεγχοι μειώθηκαν γιατί καταργήθηκαν τα μπόνους των υπαλλήλων!

 

Αφοπλιστική και προκλητική ήταν η απάντηση του κ. Σταθάκη στο γιατί μειώθηκαν οι έλεγχοι:

 

"Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η ανά έλεγχο αμοιβή των ΚΕΔΑΚ που καθοριζόταν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 καταργήθηκε".

 

Μάλιστα, προανήγγειλε από τη Βουλή την προώθηση τροπολογίας για την προσωρινή επαναφορά της ανά έλεγχο αμοιβής των ΚΕΔΑΚ, "ώστε να δοθεί ο χρόνος για τον σχεδιασμό ενός νέου μηχανισμού ελέγχων με τη δημιουργία ενός μητρώου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδά του και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.