ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δήμας: Μόλις 1 στις 23 προγραμματισμένες δράσεις ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει

16:21 - 06 Ιουν 2017 | Οικονομία
Δήμας: Μόλις 1 στις 23 προγραμματισμένες δράσεις ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει
Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας, για την πορεία του ΕΣΠΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σ’ ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΕΣΠΑ είναι: ανικανότητα, καθυστερήσεις και ολιγωρίες.

 

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εκτροχιάσει κάθε προγραμματισμό, στερώντας από την αγορά σημαντικούς πόρους. 

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκδοση «Οδηγός Επιχειρηµατικότητας, Χρηµατοδοτικά Εργαλεία - ΕΣΠΑ» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για το πρώτο τρίμηνο του έτους (Μάρτιος 2017), είχε προγραμματιστεί η έναρξη 17 συνολικά δράσεων:
  1. Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων.
  2. Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας υφιστάμενων και νεοϊδρυόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.).
  3. Αναβάθμιση εταιρειών franchising.
  4. Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση, ιδιωτική εκπαίδευση).
  5. Στοχευμένη ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού Θεατρικών και Κινηματογραφικών Αιθουσών και Αιθουσών Εικαστικών Τεχνών για την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  6. Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
  7. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας.
  8. Αναβάθμιση Μεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
  9. Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ.
  10. Δημιουργία πληροφοριακού συστήματος & διαδικτυακής πύλης εξωστρέφειας – Αναβάθμιση Υπηρεσιών Helpdesk Εξωστρέφειας.
  11. Δράσεις για την προαγωγή επιχειρηματικών επενδύσεων στην Έρευνα και Καινοτομία «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». (προκηρύχθηκε)
  12. Ενίσχυση Νεοφυών Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτομικών ιδεών” (Τεχνοβλαστοί Start up- Spin-off / Spin-out).
  13. Δημιουργία Θερμοκοιτίδων για την ενίσχυση start-up στις ΤΠΕ στον τομέα παροχής υπηρεσιών και διαδικασιών στη Δημόσια Διοίκηση.
  14. Προδημοσίευση Ειδικής Δράσης Ανοικτής Καινοτομίας στον Πολιτισμό «Πολιτισμός, Πολιτιστική κληρονομιά, Επιστήμη και Τεχνολογία».
  15. Βιομηχανικά και Προηγμένα Λειτουργικά Υλικα.
  16. Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ.
  17. Ειδική δράση για τις υδατοκαλλιέργειες
Επιπλέον, υπάρχουν άλλες τρεις δράσεις στις οποίες οι β' κύκλοι είχαν προγραμματιστεί για το α' τρίμηνο του 2017 και δεν έχουν πρχωρήσει. Πιο συγκεκριμένα:
18. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Β΄Κύκλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017  (αναφέρει το έντυπο), τη στιγμή μέχρι σήμερα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι εντάξεις όλων των δικαιούχων του Α' Κύκλου.
19. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα - Β΄ Κύκλος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο), τη στιγμή που δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης του Α' Κύκλου.
20. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές. Σύμφωνα με το έντυπο, ο Β' Κύκλος της δράσης θα υλοποιηθεί με διαθέσιμο προϋπολογισμό (δημόσια δαπάνη) 140 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (αναφέρει το έντυπο). τη στιγμή που δεν έχουν δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα αξιολόγησης του Α' Κύκλου. 
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου (Ιούνιος 2017) έχουν ανακοινώσει ότι «θα» προκηρυχθούν επιπλέον άλλες τρεις δράσεις:
21. Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας- Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα
22. Καινοτομικές συνεργατικές συστάδες επιχειρήσεων στους τομείς της RIS3 (Innovation Clusters)
23. Competence Centers - Κέντρα Ικανοτήτων σε τομείς προτεραιότητας της RIS3
 
Από τα παραπάνω στοιχεία, είναι θλιβερό ότι παρά τον προγραμματισμό, μέχρι σήμερα μόλις μία στις είκοσι τρεις (1/23) δράσεις έχει προκηρυχθεί.
 
Σε μια εποχή έντονης έλλειψης ρευστότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αποδεικνύεται ανίκανη να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της και να προωθήσει εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Με την ανικανότητά της ενισχύει το κλίμα αβεβαιότητας και την επισφάλεια σε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 
Η ελληνική οικονομία, όμως, χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ, μια κεφαλαιακή ώθηση, προκειμένου να επανεκκινήσει και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές. Κάθε ελπίδα, όμως, προσκρούει στην ανικανότητα των κυβερνώντων. 
 
Αφού δεν μπορούν, συνεπώς, να υλοποιήσουν ούτε τα αυτονόητα, πρέπει να φύγουν. Ο τόπος χρειάζεται άμεσα μία Κυβέρνηση, που να έχει την ικανότητα, αλλά και την αξιοπιστία να προσελκύσει επενδυτές, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να τονώσει την απασχόληση με βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας".
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.